Nieuws

Waarde AMD implodeert ondanks Ryzen

Een goede chip maakt geen gezond bedrijf: de marktwaarde van AMD kelderde met meer dan 24 procent na de bekendmaking van teleurstellende kwartaalcijfers.

AMD’s marktwaarde heeft een enorme klap gekregen. Het aandeel van Advanced Micro Devices kelderde met meer dan 24 procent na de bekendmaking van de kwartaalresultaten. AMD is zo opnieuw evenveel waard als voor de introductie van de Ryzen 7-cpu’s.

Niet alleen enthousiastelingen maar ook beleggers hadden goede hoop voor AMD’s comeback in cpu-land. Het bedrijf slaagde er in zowel met Ryzen 7 als daarna met Ryzen 5 te imponeren: de Amerikaanse chipmaker leverde betere en goedkopere cpu’s af dan concurrent Intel. Voor de consument is daarmee de kous af. Goed en betaalbaar vormen een aantrekkelijke combinatie.

Marges

Er blijkt echter een reden te zijn dat Intel aanzienlijk meer centjes vraagt voor zijn gelijkaardige processors en dat ontdekten beleggers toen AMD gisteren zijn kwartaalresultaten bekend maakte. Hoewel de omzet met 18,3 procent steeg naar 984 miljoen dollar, blijft AMD netto verlies boeken. Dat verlies is een stuk kleiner dan een jaar geleden, maar volstaat om aandeelhouders met de voetjes op de grond te zetten.

Zij hoopten dat de nieuwe chips voor een significant grotere opbrengst en bijhorende vettere marges zou den zorgen, maar die verwachtingen kan AMD in de praktijk niet waarmaken. Volgens analist Toshiya Hari van Godman Sachs hebben beleggers geïnvesteerd in AMD gebaseerd op verwachtingen van betere financiële resultaten gedreven door de goede producten, zonder de praktijk af te wachten.

Dankzij de flinke opdoffer is het aandeel van AMD nu terug evenveel waard als voor de officiële lancering van Ryzen. Het financiële optimisme tijdens het afgelopen kwartaal, is volledig teniet gedaan. Gekeken over het kwartaan zien de resultaten er dramatisch uit maar op de langere termijn is de koersdaling minder dramatisch. AMD’s aandeel is nog steeds dubbel zoveel waard als in mei van vorig jaar. Vermoedelijk zullen beleggers opnieuw vertrouwen krijgen wanneer AMD op langere termijn kan aantonen dat de nieuwe producten een structurele financiële verbetering met zich meebrengen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business