Pulse: Een kwart van de wereld zit op Facebook en e-readers verliezen terrein

Ook in deze Pulse: Zwakke iPhone-verkoop maakt slachtoffers, Facebook neemt 3.000 werknemers aan om naar gewelddadige video's te kijken en Nokia wil van zijn onderzeese internetkabels af.

In onze rubriek ‘Pulse’ vatten we elke ochtend de voorbije nacht voor je samen met de opvallendste nieuwsfeiten, kort en krachtig. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal mee met de gebeurtenissen in technologieland. Ontvang je deze Pulse graag in je mailbox, dan kan je voortaan ook inschrijven op de nieuwsbrief via het formulier hierboven.

1. Een kwart van de wereld zit op Facebook

Facebook telt 1,94 miljard maandelijkse actieve gebruikers, ofwel zo’n kwart van de totale wereldbevolking (7,5 miljard). Dat maakte het sociale netwerk bekend in zijn recentste kwartaalresultaten. Het aantal maandelijkse actieve gebruikers is daarmee 17 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Facebook draaide het voorbije kwartaal een omzet van zo’n 8 miljard dollar, een sprong van 49 procent ten opzichte van vorig jaar. De nettowinst bedroeg iets meer dan 3 miljard dollar, wat goed is voor een stijging van 76 procent jaar op jaar.

2. E-readers verliezen terrein

E-readers verliezen aan populariteit en moeten steeds meer opnieuw plaats maken voor het papieren boek. Dat blijkt uit een onderzoek van Euromonitor International. De verkoop van e-readers is met meer dan 40 procent gedaald sinds 2011, toen de populariteit van de digitale boekenlezers zijn hoogtepunt had bereikt. Die neerwaartse trend is voor een deel te verklaren door de opkomst van tablets. Anderzijds blijkt uit verschillende cijfers dat ook de verkoop van e-books de afgelopen jaren flink is gedaald, terwijl de verkoop van papieren boeken in dezelfde periode weer is toegenomen.

3. Zwakke iPhone-verkoop maakt slachtoffers

De iPhone verkocht in het afgelopen kwartaal minder goed dan verwacht en dat laat zich voelen. Niet zo zeer bij Apple, maar wel bij diens leveranciers die voor een groot deel afhankelijk zijn van het succes van de iPhone. Dat schrijft Reuters. Apple-leveranciers zagen de waarde van hun aandeel op de beurs woensdag dalen met 0,4 tot 3,3 procent. Hoe groter hun afhankelijkheid van Apple, hoe groter de genoteerde daling. Dat die enorme afhankelijkheid een bedrijf zuur kan opbreken, moest Imagination Technologies recent nog aan den lijve ondervinden. De leverancier van de gpu in de iPhone kreeg zware klappen op de beurs nadat het nieuws bekend raakte dat Apple van plan is om de samenwerking stop te zetten.

4. Facebook neemt 3.000 werknemers aan om naar gewelddadige video’s te kijken

Facebook gaat dit jaar 3.000 extra werknemers aannemen om gewelddadige video’s sneller van het sociale netwerk te verwijderen. Het bedrijf beseft dat het hiervoor niet uitsluitend op algoritmes beroep kan doen. De nieuwe werknemers vormen een aanvulling op de 4.500 mensen die nu reeds in staan voor de controle van berichten die mogelijk de gebruiksvoorwaarden van Facebook schenden. Het sociale netwerk benadrukt dat al deze werknemers psychologische bijstand wordt aangeboden en dat ze beroep kunnen doen op een ondersteuningsprogramma binnen het bedrijf.

5. Nokia wil van zijn onderzeese internetkabels af

Nokia is naar verluidt van plan om zijn afdeling die instaat voor het beheer van onderzeese internetkabels te veil te zetten, zo weet Reuters. Het netwerk van onderzeese kabels, die de ruggengraat van het internet vormen, kwam vorig jaar in handen van Nokia na de overname van Alcatel-Lucent voor 15,6 miljard euro. De afdeling opereert nog altijd zelfstandig onder de naam Alcatel Submarine Networks en stelt zo’n 1.000 mensen te werk. De waarde wordt geschat op 800 miljoen euro.


Weer helemaal mee? Lees zeker ook deze 3 topverhalen:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business