Nieuws

SpaceX gaat 4.425 satellieten lanceren voor breedband ruimte-internet

Elon Musk wil met SpaceX duizenden internetsatellieten in een baan om de aarde brengen. De lanceringen zouden in 2019 beginnen en in 2024 afgerond zijn.

SpaceX wil de hele planeet een goede internetverbinding schenken met de hulp van 4.425 breedband-internetsatellieten. De eerste operationele kunstmanen voor het enorme netwerk moeten in 2019 bovenop een Falcon 9-rakket hun weg naar een baan om de aarde vinden. Eind dit jaar zou SpaceX een eerste prototype de ruimte in schieten, gevolgd door een tweede prototype in 2018. Tegen 2024 moet het netwerk helemaal operationeel zijn.

Lage banen

De 4.425 satellieten zullen in 83 verschillende inclinaties om de aarde zweven, en banen tussen de 1.110 km en 1.325 km hoogte. Dat is ongeveer drie keer zo hoog als de baan die het internationale ruimtestation om de aarde draait, maar aanzienlijk lager dan de locatie van geostationaire communicatiesatellieten. De kunstmanen moeten in tandem werken met infrastructuur op de grond. De satellieten zullen rechtstreeks communiceren met terminals in de huizen van klanten, zodat die investering best zou meevallen.

De terminals zullen het formaat hebben van een laptop en klanten van gigabit-snelheden kunnen voorzien, al plant SpaceX verschillende tariefplannen met verschillende snelheden aan te tonen. Voor de eindgebruiker moet het ruimte-internet ongeveer hetzelfde werken als een abonnement bij een klassieke breedbandprovider. De latency van het netwerk moet met 25 ms lager zijn dan wat een klassieke DSL-verbinding kan bewerkstelligen. De huidige satellietnetwerken komen met 600 ms zelfs niet in de buurt.

Goedkoop

SpaceX verwacht de lanceringen relatief goedkoop af te ronden door zijn eigen herbruikbare raket in te zetten. Hoe groot de kostenbesparing van het gebruik van een gerecycleerde Falcon 9 precies is, vertelde het ruimtevaartbedrijf nog niet, al liet CEO Gwynne Shotwell wel weten dat het om minstens 50 procent gaat.

Op papier klinkt het plan alweer fantastisch, al maken we ons naar goede gewoonte bedenkingen bij Musks optimisme. Het is afwachten op de eerste demonstraties van een prototype om te voorspellen of het plan en vooral de bijhorende deadline haalbare kaart is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business