Nieuws

Help NASA zijn simulatiecode te versnellen

NASA houdt een wedstrijd waarin deelnemers zijn algoritmes moeten versnellen. De winnaar van de wedstrijd gaat naar huis met maar liefst 10.000 dollar.

NASA heeft een wedstrijd gelanceerd, waarbij het mensen uitdaagt zijn simulatiecode te verbeteren. Het agentschap hoopt dankzij de wedstrijd zijn algoritmes tot wel 1.000 keer sneller te maken. Als beloning deelt NASA in totaal 55.000 dollar uit. De winnaar van de wedstrijd krijgt 10.000 dollar, terwijl de runner-up beloond wordt met 5.000 dollar.

Fluodynamica

De code die NASA wil verbeteren, zijn zijn fluodynamica-algoritmes. Met deze algoritmes wil het agentschap luchtvaartmaatschappijen helpen om hun toestellen minder brandstof te laten verbruiken en stiller te laten vliegen. Momenteel duurt het enkele maanden alvorens een supercomputer de algoritmes volledig heeft uitgevoerd. NASA hoopt deze tijd terug te brengen naar slechts enkele dagen of zelfs uren.

“NASA zoekt naar voorstellen om de prestaties van de NASA FUN3D-software die loopt op de NASA Pleiades-supercomputer te verbeteren. Het gewenste resultaat is eender welke aanpak die de berekeningen met een factor 10 tot 1.000 versnelt, zonder dat de accuraatheid in het gedrang komt en terwijl dezelfde hardware wordt gebruikt,” schrijft NASA.

Beperkingen

Jammer genoeg zijn er enkele belangrijke beperkingen op de wedstrijd. Zo is de code geschreven in Fortran, een beruchte programmeertaal uit de jaren die 50 die maar door weinig programmeurs wordt gebruikt. Bovendien mag de code van NASA niet geëxporteerd worden, waardoor enkel Amerikanen aan de wedstrijd kunnen deelnemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business