Nieuws

Goud, zilver en brons: Intel verfrist Xeon line-up

Intel introduceert enkele nieuwe Skylake-Xeon-cpu’s en maakt van de gelegenheid gebruik de hele line-up te herstructureren. De E’s verdwijnen, metalen komen in de plaats.

Intel gooit zijn line-up van Xeon-processors helemaal overhoop. De oude classificatie gebaseerd op letters en hoeveelheid rekenkernen verdwijnt met de intrede van nieuwe Skylake-Xeons. Spreek dus niet meer over de E7- of E5- familie, maar over Xeon Platinum, Xeon Gold, Xeon Silver en Xeon Bronze. De vier trappen huisvesten telkens cpu’s gericht op een bepaald segment van de markt. Onder de Bronze-categorie schuilen de instapmodellen, achter Silver zitten de Xeons die de nadruk leggen op laag verbruik en efficiëntie, Gold huisvest krachtpatsers met snel geheugen, meer interconnects en ingebouwde accelerators terwijl je bij Platinum tot slot de krachtigste chips met ingebouwde hardwarematige beveiliging terugvindt.

De vier trappen zitten onder wat Intel voortaan de Xeon processor Scalable-familie noemt. De nieuwe structuur moet Intel de mogelijkheid geven chips te groeperen in families gericht op specifieke markten. Tot vandaag stond de hoeveelheid rekenkernen centraal en moest je veel betalen voor een chip met meer kernen dat je misschien nodig had, omdat de grotere hoeveelheid cache je aansprak. In theorie zal het aanbod voortaan meer afgestemd zijn op de verschillende noden van klanten. Xeon Processor Scalable is de opvolger van de huidige processorline-up. Bestaande cpu’s blijven voor alle duidelijkheid de hun naam behouden.

Nieuwe cpu’s

Alle Scalable-cpu’s gingen door het leven onder de codenaam Skylake-SP. Intel claimt dat de nieuwe processors de grootste vooruitgang in datacentercpu’s met zich meebrengen in het afgelopen decennium. De nieuwe cpu’s zullen (optioneel) ingebouwde accelerators meekrijgen zoals Intel AVX-512. De inclusie van de AVX-512-instructieset is een aantrekkelijke bonus voor de nieuwe chips. Welke processors precies onder de nieuwe line-up vallen en wat de exacte specificaties zijn, weten we nog niet. Intel beperkt zich voorlopig tot het aankondigen van de herstructurering. De eigenlijke chips worden pas deze zomer gelanceerd.

Het ziet er naar uit dat Intel zijn verdediging in stelling brengt om de aanval van AMD af te slaan. Advanced Micro Devices toonde met Ryzen al dat het opnieuw een te duchten concurrent is. Team rood heeft echter ambities die ver buiten de gaming-markt reiken. De chipdesigner wil een stuk van Intels servermarkt, en lanceert daar binnenkort zelfs cpu’s voor. Servers en datacenters zijn een winstgevende markt die Intel niet zomaar uit handen zal geven. AMD van zijn kant haalt met Ryzen niet meteen de gehoopte zakken geld binnen, en zal wel een deel van de koek moeten afsnoepen om opnieuw uit te groeien tot een groot en rendabel bedrijf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business