Nieuws

Steeds meer Android-apps volgen je doen en laten via ultrasoon geluid

Onderzoekers hebben vastgesteld dat het aantal Android-apps dat ultrasonische tracking gebruikt aan het stijgen is. Wat is het, en moet je er schrik van hebben?

Een recente studie in Duitsland toont aan dat het gebruik van ultrasone golven om personen te volgen erg beperkt blijft, maar een significante stijging heeft doorgemaakt. Waar enkele jaren geleden nog maar een paar dozijn apps op Android gebruik maakten van de technologie, is dat ondertussen gestegen naar meer dan 200.

Beacons

Waar gaat het precies over? Ultrasound cross-device tracking (uXDT) is een techniek die zijn voordeel doet met de microfoon die in elke smartphone aanwezig is. Apps die uXDT inzetten kunnen die microfoon gebruiken om ultrasone geluiden op te vangen. Het gaat hier om speciaal gefabriceerde signalen of ‘beacons’ die men kan integreren in bijvoorbeeld reclamespots of die worden uitgezonden op een bepaalde locatie. Aan de hand van dergelijke informatie is het mogelijk om je ‘whereabouts’ erg precies te situeren. Zo zou een winkel kunnen nagaan hoe vaak je bij hen over de vloer komt, en op welke tijdstippen dat meestal is.

De Duitse studie nam een steekproef van 1,3 miljoen Android-apps onder de loep en spoorde daarin 234 apps met uXDT-capaciteit op. Tijdens een praktisch onderzoek stelden ze tevens vast dat in 4 van 35 winkels die ze bezochten ultrasone beacons aanwezig waren. Daarentegen vonden ze geen enkel spoor van dergelijke signalen in televisiestreams. Ultrasone tracking is dus zeker nog geen mainstream, maar het neemt toe.

Toeval

Ondanks de spionagecapaciteiten van uXDT, is het niet de meest handige manier om iemands stappen te volgen. De app moet immers openstaan om een signaal te ontvangen, waardoor het nogal sterk vertrouwt op toeval om je ergens te plaatsen. Een winkelketen kan je natuurlijk met promoties verleiden om dat alsnog te doen.

Ben je ongerust over apps die kunnen meeluisteren met wat je doet, dan is het een goed idee om de toestemmingen op je smartphone te controleren. Via Instellingen, Apps, Geavanceerd en App-toestemmingen kan je nagaan welke applicaties gebruik maken van je microfoon en eventueel dubieus gebruik stoppen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business