Nieuws

Microsoft Build 2017 preview: nieuwe Windows 10-update en ARM-details

[Analyse] Build 2017 start morgen. Krijgen we een nieuwe Windows-update, Windows op ARM, Project Neon, chatbots en Cortana voorgeschoteld? En wat met Windows 10 Mobile?

Vanaf woensdag start de jaarlijkse Build-conferentie van Microsoft, het walhalla voor alle Windows-softwareontwikkelaars. Traditioneel gezien toont de softwaregigant heel wat nieuws op deze beurs, maar dit jaar is het anders. Twee weken geleden hebben we al een Microsoft-persconferentie gehad met als headliner Windows 10 S. Binnen twee weken is er in Shanghai een evenement van Microsoft om nieuwe hardware te lanceren. Wat blijft er dan nog over op Build? Een overzicht van wat je mogelijk kan verwachten.

Windows 10 op ARM

Dit is allesbehalve zeker, maar we verwachten dat softwareontwikkelaars hierover een update willen. Dan is Build de perfecte timing om meer details te geven en mogelijk ook een aantal toestellen te tonen die we onder handen kunnen nemen. We zijn vooral benieuwd naar hoe de prestaties zullen zijn vergeleken met een klassieke x86-chip van Intel of AMD.

[related_article id=”210300″]

Daarnaast willen we ook graag zien hoe de machines eruit zullen zien. Een ARM-chip heeft geen actieve koeling nodig en is energiezuiniger dan een x86-chip. De mogelijkheden zijn bijzonder interessant, hopelijk krijgen we al een eerste blik deze week.

Nieuwe Windows 10-update

De Creators Update is nog maar net beschikbaar, of Microsoft heeft al een nieuwe update in de steigers staan. Codenaam Redstone 3 is voorlopig nog gehuld in mysterie, maar met een lancering in september moet Microsoft snel de ontwikkelaars op de hoogte brengen. Dat zal hoogstwaarschijnlijk op Build 2017 gebeuren. Welke naam zal de update krijgen? En waar ligt deze keer de focus op? Wij gokken op productiviteit als sleutelwoord.

De Creators Update is nog maar net beschikbaar, of Microsoft heeft al een nieuwe update in de steigers staan.

Project Neon

De designtaal Project Neon is al even in ontwikkeling en een aantal van zijn API’s zitten al in de Windows 10 Creators Update. We verwachten dat we nu het volledige spectrum van Project Neon gaan verkennen, zeker met Redstone 3 om de hoek waarin Project Neon helemaal zit ingebakken.

Aangezien Build sterk focust op ontwikkelaars, verwachten we heel wat deep dives rond Project Neon om de ontwikkelaars maximaal voor te bereiden.

Meer bots

Vorig jaar heeft Microsoft de Build-conferentie gebruikt om zijn chatbots op de wereld los te laten, maar sindsdien is het behoorlijk stil geworden bij de softwaregigant. Het spreekt voor zich dat we een update verwachten om te zien waar Microsoft verder aan heeft gesleuteld.

Windows 10 Mobile

Het mobiele besturingssysteem van Microsoft krijgt rake klappen, terwijl er geen nieuwe toestellen worden gemaakt. De nieuwste update rolde maar uit naar een beperkt aantal toestellen, wat frustratie moet opwekken bij ontwikkelaars. Microsoft zet zwaar in op het Universal Windows Platform (UWP), maar dan heeft het wel een degelijke mobiele poot nodig.

Zonder Windows 10 Mobile heeft UWP weinig nut. Op Build lijkt het ons de perfecte timing om hierover meer duidelijkheid te geven. Wie hoopt op de Surface Phone zal bedrogen uitkomen. We verwachten dat Windows op ARM eerst stabiel moet draaien voordat er ook maar over een Surface Phone kan worden gesproken. Je kan altijd hopen, maar het lijkt eerder een waterkansje dat we meer info krijgen.

Cortana

Terwijl Alexa volop in andere toestellen dan die van Amazon beschikbaar is, werkt Microsoft hard verder aan de nieuwe Cortana Skills Set. Hiermee kan iedereen een Cortana-compatibel toestel maken, wat broodnodig is om met Amazon Alexa en de Google Assistant te concurreren.

De nieuwe Skills Set heeft vermoedelijk diepe wortels in de Redstone 3-update, waardoor het op Build de beste timing is om alles te onthullen.

TechPulse is live aanwezig op Microsoft Build deze week vanuit Seattle. Volg al het Windows-nieuws hier elke dag op de voet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business