Nieuws

Regering wil biometrische identiteitskaart

Als het voorstel goedgekeurd wordt, zullen de kaarten niet enkel een pasfoto bevatten maar ook een oogscan en vingerafdruk.

Onze premier Charles Michel wil een voorstel indienen voor een biometrische identiteitskaart met oogscan en vingerafdruk, zo meldt Het Laatste Nieuws. Zo wil hij komaf maken met identiteitsfraude.

Oud voorstel heropgevist

Na de aanslagen in Brussel had minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) al een dergelijk voorstel ingediend. Hij stelde voor om van alle Belgen vingerafdrukken op te slaan, maar dat voorstel werd destijds afgewezen door staatssecretaris voor privacy Bart Tommelein (Open VLD). Nu brengt Michel een afgeslankte versie van het voorstel. De gegevens zouden louter als hulpmiddel gebruikt worden bij identificatie en niet worden opgeslagen in een grote databank.

Hoe het plan van onze premier juist ineenzit, is nog niet duidelijk. Vermoedelijk wil hij een biometrische identiteitskaart invoeren die niet alleen een pasfoto, maar ook je oogscan en vingerafdruk bevat. De vingerafdruk is al enige jaren verplicht bij het aanvragen van een Belgisch paspoort, maar de oogscan is nieuw. Ook zijn er nog geen details hoe Michel de gegevens zou willen gebruiken voor identificatie.

[related_article id=”212619″]

Alle fysieke karakteristieken en gedragingen van mensen die je gebruikt om iemand te identificeren, vallen onder de noemer biometrie. Charles Michel lijkt te opteren voor een oogscan en vingerafdruk. Collega Dorien maakte onlangs een overzicht van alle biometrische identificatiemethodes.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business