Nieuws

Wat mogen we dit jaar verwachten van Google I/O?

Morgen gaat Google’s jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie I/O van start. Wij blikken alvast vooruit.

Het is weer tijd voor de jaarlijks ontwikkelaarsconferentie Google I/O. Naar goede gewoonte vertelt Google daar wat zijn plannen zijn voor het komende jaar, waar het mee bezig is en wat we mogen verwachten voor de toekomst. De zoekgigant zet almaar meer in op nieuwe markten en nieuwe technologieën, waardoor het steeds de moeite is om de conferentie van dichtbij te volgen. Wij helpen je het overzicht te bewaren en kijken alvast eens in onze glazen bol: wat mogen we allemaal verwachten?

Android O

Android is wereldwijd het grootste besturingssysteem en hét uithangbord voor Google. Elk jaar komt er een nieuwe versie van uit en die moet goed zijn. Wil het zijn dominantie jaar na jaar behouden, dan moet het innoveren om iOS bij te blijven (of voor te blijven, naargelang je voorkeur). Dit jaar zitten we al aan versie 8, bijgenaamd Android O.

Komen we morgen meteen te weten wat de naam wordt van het nieuwe OS? Of maakt dat niet meer uit omdat de hele wereld al weet dat het gewoonweg Android Oreo wordt? We zullen alleszins meer horen over de nieuwe functies van het OS, waaronder het uitstellen van meldingen (zodat ze later automatisch opnieuw verschijnen bij wijze van herinnering), een betere controle over je meldingen, verbeterde batterijprestaties, verbeterde geluidskwaliteit via bluetooth, picture-in-picture-video (als uitbreiding op het split screen-principe) en meer en leukere thema’s om de look diepgaander aan te passen.

Volgens die opsomming zijn er maar weinig spraakmakende elementen om naar uit te kijken. Niettemin zal Android 8 heel wat van de bestaande frustraties wegnemen, waardoor Oreo het meest complete en betrouwbare besturingssysteem ooit wordt.

Google Assistant

Uiteraard zal er veel te doen zijn rond de Google Assistant. Artificiële Intelligentie is vandaag zo mogelijk een nog groter buzzword dan het vorig jaar al was en zowat alle grote technologiebedrijven zetten erop in. Cortana, Siri, Alexa, Bixby: aan slimme assistenten geen gebrek.

Vorig jaar maakten we kennis met de opvolger van Google Now: Google Assistant. Deze AI is ontzettend slim en krachtig, maar het kan nog altijd beter. Om de voorsprong te behouden op de concurrentie heeft de assistent een stroomversnelling nodig: het moet op meer toestellen beschikbaar worden, moet meer kunnen, slimmere antwoorden geven,… Verwacht onder meer nieuws over Google Home, de slimme speaker die de populaire Amazon Echo probeert te verslaan.

Chrome

Chrome, Chrome OS en alles wat daarmee gepaard gaat wordt een steeds belangrijker onderdeel van waar Google mee bezig is. De Chromebooks veroveren jaar na jaar een groter marktaandeel, maar het blijft voorlopig nog wat achterophinken. Een van de redenen daarvan is het gebrek aan nuttige apps. Dat zou opgelost worden met de invoering van Android-apps in Chrome OS, maar die toevoeging blijft voor veel te veel toestellen uit. Het concept blijft steken in een bèta-fase. Naar verluidt krijgen we in een update te horen dat de volwaardige uitrol van Android-apps zal samenvallen met Android O.

Google belooft die integratie nu al een jaar en nog steeds blijven we op onze honger zitten. Nochtans is Samsung er met zijn DeX reeds in geslaagd om zo’n overkoepelend platform mogelijk te maken. Google moet nu met zijn spierballen rollen om te tonen dat het weet wat het doet.

En wat kunnen we nog verwachten van de ‘Instant Apps’? Vorig jaar werden ze met veel bombarie voorgesteld als de opvolger van de huidige apps. Als je snel, eenmalig een app nodig hebt voor deze of gene taak, kan je dat doen zonder de volledige app te moeten installeren. Een jaar later is het windstil. Toch lijkt Google ze nog niet op te geven en mogen we weer wat nieuws verwachten.

En verder

Verder verwachten we onder meer een update over Google Daydream, Project Tango, Android Wear, Android TV en de chatapps Allo, Duo en Hangouts. Allemaal fantastische concepten die veel stof deden opwaaien bij de voorstelling vorig jaar, maar die een jaar later nog geen deuk in een pakje boter wisten te trappen. Komen we te weten welke projecten nog steeds levensvatbaar zijn en welke begraven worden? Of tovert Google nog iets helemaal anders uit zijn hoge hoed?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business