Nieuws

Laptopverbod voor vluchten naar VS komt er niet

Het laptopverbod op Europese vluchten naar de VS waarmee president Donald Trump dreigde komt er dan toch niet. Na overleg tussen de VS en de EU is het voorstel verworpen.

Vertegenwoordigers van VS en de EU hebben een mogelijk laptopverbod op Europese vluchten na overleg afgewezen. Beide partijen kwamen in Brussel bijeen om veiligheidsmaatregelen voor de luchtvaart te bespreken en zaten daarvoor vier uur tegenover elkaar.

Er zullen dus geen laptops uit de passagierscabine geweerd worden van vliegtuigen die vanuit Europa naar de VS vliegen. Wel kondigde men na afloop aan dat men andere maatregelen overwoog, maar meer details werden daar niet over gegeven.

Ontploffingsgevaar

Het laptopverbod werd initieel naar voren geschoven door Amerikaans president Donald Trump. Hij drukte zijn vrees uit voor de explosieve capaciteit van de grote lithium-ionbatterijen die in de toestellen zijn terug te vinden.

[related_article id=”214589″]

Er is al een dergelijk elektronicaverbod van kracht op vluchten naar Amerika voor acht landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika: Turkije, Marokko, Egypte, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Saoedi-Arabië en Koeweit. Daarbij word elk toestel “groter dan een smartphone” geweerd uit de passagierscabine. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft een gelijkaardige maatregel doorgevoerd voor zes landen.

Het laptopverbod kon op heel wat kritiek rekenen, niet in het minst van de luchtvaartmaatschappijen zelf. Volgens beveiligingsexperts is het juist gevaarlijker om elektronica in het bagageruim van een toestel te stouwen. Op een brandje in de passagierscabine kan men snel reageren en dit vlug inperken. Een brand in het bagageruim is moeilijker te blussen, aangezien het personeel hier geen toegang tot heeft eens een vliegtuig in de lucht hangt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business