Nieuws

Deze week: ’s Werelds grootste ransomware-aanval en de toekomst van Google

Het werd deze week pijnlijk duidelijk hoe slecht voorbereid de wereld is op een cyberaanval van formaat. Terwijl WannaCry de wereld rond ging, deed Google op I/O zijn toekomststrategie uit de doeken.

Wat gebeurt er als je updates niet tijdig installeert, terwijl er een groot Windows-lek op het internet circuleert? Dan krijg je een enorme cyberaanval zoals WannaCry. De ransomware trof honderdduizenden computers wereldwijd en legde onder andere het gezondheidszorgsysteem van het Verenigd Koninkrijk plat.

De aanval buitte het Eternal Blue-lek binnen Windows uit. Dat lek kende de NSA al jaren. Een hackerscollectief gekend onder de naam ‘Shadow Brokers’ verkondigde het bestaan van de exploit aan de hele wereld. Microsoft had het probleem in maart al verholpen voor alle ondersteunde Windows-versies, maar niet iedereen had de nieuwste update al uitgevoerd. Daar komt nog bij dat hardnekkige Windows XP-gebruikers, die al enkele jaren geen updates meer krijgen, allemaal onbeschermd waren.

Terwijl menig Windows-computer ten onder ging aan de cryptolocker, hield Google zijn jaarlijkse I/O-conferentie. Het bedrijf deed er uit de doeken wat we het komende jaar mogen verwachten van Android, DayDream, tal van Google-apps zoals Foto’s, de Google Assistent en Google Home.

Wie wil kan aan de slag gaan met Android 8.0, terwijl de eerste updates voor Google Foto’s momenteel naar iedereen uitrollen. iPhone-gebruikers kunnen dan weer uitkijken naar een app met daarin de Assistant. Verder kunnen we uitkijken naar een draagbare VR-bril die geen smartphone nodig heeft.

Wil je het belangrijkste nieuws van vorige week nog eens in detail lezen? Hieronder vind je de belangrijkste stukken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business