Pulse: Windows 7 zwaarst getroffen door WannaCry en Linux-distro’s niet beschikbaar op Windows 10 S

Ook in deze Pulse: Ford gaat nieuwe wagens over-the-air updaten, Apple verzet zich tegen right-to-repair en Noord-Korea noemt WannaCry-beschuldigingen 'belachelijk'.

In onze rubriek ‘Pulse’ vatten we elke ochtend de voorbije nacht voor je samen met de opvallendste nieuwsfeiten, kort en krachtig. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal mee met de gebeurtenissen in technologieland. Ontvang je deze Pulse graag in je mailbox, dan kan je voortaan ook inschrijven op de nieuwsbrief via het formulier hierboven.

1. Windows 7 zwaarst getroffen door WannaCry

Bijna alle systemen (zo’n 98%) die werden besmet door de ransomware WannaCry draaien op een versie van Windows 7. Dat blijkt uit data die securitybedrijf Kaspersky heeft vrijgegeven. Windows 7 is op dit moment nog altijd de populairste versie van het besturingssysteem wereldwijd, met een marktaandeel van ongeveer 48,5% volgens NetMarketShare. Hoewel er veel aandacht ging naar getroffen Windows XP-systemen, een OS dat door Microsoft sinds 2014 niet langer ondersteund wordt, is dat aandeel in de infecties volgens Kaspersky verwaarloosbaar (ongeveer één op duizend).

2. Linux-distro’s niet beschikbaar op Windows 10 S

Windows 10 S kan alleen overweg met applicaties uit de Windows Store, maar Linux-distro’s horen daar niet bij. Microsoft heeft nochtans aangekondigd dat Ubuntu, SUSE Linux en Fedora naar de Windows Store komen. In een blogpost verduidelijkt Microsoft zijn standpunt: “Er zijn sommige apps die niet toegelaten zijn om op Windows 10 S te draaien, waaronder alle command-line apps, shells en consoles.” Hoewel de Linux-distro’s via de Store beschikbaar zijn, gedragen ze zich atypisch omdat ze buiten de sandbox opereren waar Microsoft de meeste Windows Store-apps toe beperkt. Dat druist in tegen de veiligheid en betrouwbaarheid die Microsoft met Windows 10 S wil garanderen.

3. Ford gaat nieuwe wagens over-the-air updaten

Ford leent een pagina uit het boek van Tesla en gaat auto’s die in 2016 werden geproduceerd van over-the-air (OTA) updates voorzien. De nieuwe update voor Sync 3, die onder meer ondersteuning voor Android Auto en Apple CarPlay toevoegt, kan over wifi worden gedownload en geïnstalleerd. Ford is de eerste klassieke autobouwer die OTA-updates omarmt. De auto-industrie stond hier lange tijd terughoudend tegenover uit veiligheidsoverwegingen, maar ook door weerstand bij auto-verkopers die zo een bron van service-inkomsten zien verdwijnen. Klanten kunnen evenwel nog altijd naar hun garage stappen om de update te installeren, of een USB-stick gebruiken.

4. Apple verzet zich tegen right-to-repair

In verschillende staten in de VS is wetgeving in de maak die het recht moet garanderen voor burgers om zelf hun elektronische toestellen te herstellen. Apple is sterk gekant tegen zo’n wetgeving, en gooit – net als verschillende andere elektronicafabrikanten – volgens ExtremeTech zijn volle gewicht in de strijd om goedkeuring ervan te voorkomen. Het officiële standpunt is dat het daarmee de veiligheid van zijn producten wil garanderen, maar het betekent natuurlijk ook een aanval op de inkomsten als je niet langer bij Apple zelf moet aankloppen voor een herstelling of upgrade.

5. Noord-Korea noemt WannaCry-beschuldigingen ‘belachelijk’

Noord-Korea noemt de aantijgingen dat het iets te maken zou hebben met de WannaCry-cyberaanval ‘belachelijk’. Dat zij de VN-ambassadeur van het land op vrijdag. Eerder op de week bleek dat stukken code in de ransomware oorspronkelijk afkomstig waren van de Lazarus Group, een Noord-Koreaans hackerscollectief dat ook voor de Sony-hack in 2015 verantwoordelijk was. De aanwezigheid van de code betekent evenwel nog niet dat Noord-Korea ook effectief iets met de aanval te maken heeft. Noord-Korea noemt het een poging van de Verenigde Staten om het land zwart te maken.


Weer helemaal mee? Lees zeker ook deze 3 topverhalen:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business