Nieuws

Chinese website fraudeert met gehackte Xbox-accounts

Wie gebruikmaakt van een goedkope Chinese gamingdienst voor in-game-aankopen, is wellicht medeplichtig aan fraude. Microsoft probeert de wanpraktijken te stoppen.

Microsoft start een rechtszaak op tegen een Chinese website. De ‘gamingdienst’ verkoopt goedkope in-game-aankopen, vaak tegen de helft van de werkelijke prijs, maar doet dat via gehackte accounts. Voor elke aankoop wordt een nieuw slachtoffer gemaakt dat plots geld ziet verdwijnen via een gelinkte kredietkaart. Het gaat onder meer om Fifa-punten, aankopen voor GTA 5 en Forza Horizon 3, en Pokémon Go.

Onderzoekers van Microsoft zelf begonnen een onderzoek nadat ze enkele klachten ontvingen over iGSKY. Ze bezochten de website, kochten 11.000 Fifa-punten, ter waarde van 60 dollar, en wachtten vervolgens op resultaat. Niet veel later kreeg de Xbox-dienst een verzoek om de inloggegevens van een gebruiker te wijzigen en werden via datzelfde account 11.000 Fifa-punten gekocht. De oorspronkelijke waarde was ruim 125 dollar.

Niet veel later kregen de onderzoekers een e-mail van iGSKY met daarin de code voor de punten en de melding dat ze de die best zo snel mogelijk verzilverden. Xbox kreeg dan weer een klacht binnen van de eigenlijke gebruiker van het account. Hij kreeg geen toegang meer tot zijn account en had bericht gekregen dat met zijn kredietkaart een aankoop was gedaan.

Microsoft trok daarop naar de rechtbank met klachten van fraude, samenzwering en het breken van verscheidene reguleringen. Het claimt dat iGSKY minstens twee miljoen dollar op deze manier heeft witgewassen. Microsoft wil alle gebruikers wel geruststellen dat er geen weidverspreide lekken te vinden zijn in zijn gamingdienst, al kan het geen antwoord geven op de vraag hoe de Chinese hackers dan wel binnengeraken. Het hoopt door middel van dit onderzoek meer te weten te komen.

De rechter die de zaak onder zijn hoede neemt, blokkeerde ondertussen reeds alle Paypal-accounts die gelinkt zijn aan de website. Het is evenwel onduidelijk welke impact dat zal hebben op iGSKY. Aangezien de website Chinees is, zal Microsoft het moeilijk krijgen om de dienst volledig plat te leggen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business