Pulse: Huawei kruipt dichter naar Samsung en Apple toe en BlackBerry herleeft

Ook in deze Pulse: 'OK Google, zet de Trådfri-lamp uit!', ongeregistreerde DJI-drones beperkt in functionaliteit en Apple en Nokia begraven patentstrijdbijl.

In onze rubriek ‘Pulse’ vatten we elke ochtend de voorbije nacht voor je samen met de opvallendste nieuwsfeiten, kort en krachtig. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal mee met de gebeurtenissen in technologieland. Ontvang je deze Pulse graag in je mailbox, dan kan je voortaan ook inschrijven op de nieuwsbrief via het formulier hierboven.

1. Huawei kruipt dichter naar Samsung en Apple toe

Huawei heeft zijn achterstand op koplopers Samsung en Apple verkleind in de wereldwijde smartphoneverkoop. Dat blijkt uit recente data van Gartner. In het eerste kwartaal van dit jaar klom Huawei’s marktaandeel tot 9%, ten opzichte van 8,3% een jaar eerder. Samsung en Apple zagen hun marktaandeel allebei krimpen, respectievelijk van 23,3% naar 20,7% en van 14,8% naar 13,7%. Wereldwijd werden in Q1 van dit jaar 380 miljoen smartphones verkocht, ofwel 9,1% meer dan vorig jaar.

2. BlackBerry herleeft

Beursaandelen van BlackBerry namen de voorbije twee maanden een vlucht en stegen dinsdag naar hun hoogste waarde in vier jaar tij. De groeispurt van gisteren volgde nadat het nieuws bekend raakte dat BlackBerry zou meewerken aan de software in wagens van Ford. De heropleving van het bedrijf steunt op de verwachting van analisten dat het een belangrijke rol zal spelen in de ontwikkelingen in security en de auto-industrie.

3. ‘OK Google, zet de Trådfri-lamp uit!’

Ikea gaat zijn slimme lampen compatibel maken met Apple HomeKit, Google Home en Amazon Alexa. Dit betekent dat je voortaan de Trådfri-ledlampen zal kunnen besturen met je stem. In de zomer of herfst komt er een firmware-update die de nieuwe functionaliteit mogelijk maakt. De lampen zijn ontzettend populair in de Zweedse winkelketen omwille van hun lage prijskaartje.

4. Ongeregistreerde DJI-drones beperkt in functionaliteit

Wie voortaan een drone van DJI aanschaft, zal die moeten registreren om de volledige functionaliteit te benutten. Ongeregistreerde drones kunnen slechts 30 meter hoog vliegen in een straal van 50 meter en geen live video streamen. De verplichte registratie moet garanderen dat gebruikers de correcte geospatiële data en functies gebruiken afhankelijk van hun locatie en gebruiksprofiel.

5. Apple en Nokia begraven patentstrijdbijl

Apple en Nokia begraven de strijdbijl en hebben een nieuwe licentieovereenkomst afgesloten voor het gebruik van patenten. Nokia had Apple in december 2016 aangeklaagd wegens inbreuk op het patentrecht, waarna Apple alle producten van Withings (dat eigendom is van Nokia) uit zijn webwinkel haalde. Apple betaalt Nokia een onbekend bedrag voor het gebruik van de patenten en zal de Withings-producten weer in zijn winkel aanbieden. Nokia zal van zijn kant diensten voor netwerkinfrastructuur aan Apple leveren.


Weer helemaal mee? Lees zeker ook deze 3 topverhalen:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business