Nieuws

Gezichtsherkenning identificeert afgeleide studenten in de les

Studenten van een Franse universiteit zullen vanaf volgend academiejaar ook beoordeeld worden op hun aandacht tijdens de lessen, door middel van artificiële intelligentie.

De Franse universiteit Paris School of Business wil artificiële intelligentie gebruiken om onaandachtige studenten te identificeren bij online colleges. De software, Nestor genaamd, zal via de analyse van gezichtuitdrukkingen kunnen nagaan wanneer personen die de online lessen volgen achter hun computerscherm geconcentreerd zijn tijdens die activiteit.

MOOCs

De universiteit zal de software in september proefdraaien bij twee cursussen. Nestor is ontwikkeld door het bedrijf LCA Learning, dat de software vorige week nog voorstelde op een evenement van de UN. Doel van Nestor is om zowel de prestaties van de studenten als de professoren te verbeteren. Op basis van de informatie die de AI verzamelt over de aandachtscurve van studenten tijdens hun online videocollege, kan het nadien tests samenstellen met leerstof die tijdens hun onattente momenten werd gegeven. Voor de lesgevers kan de software laten zien op welke punten van hun lezing ze de aandacht verliezen van hun aanhoorders.

Nestor zal in eerste instantie en wegens praktische redenen alleen gebruikt worden voor online colleges. Marcel Saucet, de bezieler van Nestor, hoopt echter dat de software later ook tijdens fysieke lessen zal ingezet worden, waarbij studenten in realtime gewaarschuwd kunnen worden als hun aandacht verslapt. Op korte termijn moet Nestor er voor zorgen dat de slaagkansen bij MOOC’s (Massive Open Online Courses) verhogen. “Het probleem met MOOC’s is dat ze niet werken. We zijn al 10 jaar bezig om te experimenteren met e-learning, in de VS al 25 jaar. En het werkt niet,” verklaarde Saucet tijdens een demonstratie.

Wat met privacy?

Voor de training van artificiële intelligentie is data nodig, en dat doet uiteraard vragen rijzen over wat er met de videogegevens gebeurt die Nestor verzamelt. Volgens Saucet zal de data niet worden bewaard en heeft LCA Learning ook geen plannen om deze verder te verkopen. Al zal het uiteindelijk van de school afhangen wat er effectief met de data gebeurt, aangezien zij de software aankopen.

[related_article id=”211309″]

Gezichtsherkenning is niet de enige troef van Nestor. De software kan geïntegreerd worden met de lessenroosters van studenten om geoptimaliseerde studieschema’s op te stellen. Daarnaast is het mogelijk voor de AI om het surfgedrag van studenten te volgen en hen te coachen bij het vrijmaken van tijd om te studeren, al veronderstelt dat een verregaande opgave van privacy en ziet het er niet naar uit dat Nestor vlug op die manier zal ingeschakeld worden.

De introductie van Nestor is geen signaal dat artificiële intelligentie geleidelijk aan de positie van professors zal usurperen. “Menselijk contact zal niet verdwijnen,” zegt Marcel Saucet. “Er zullen altijd professoren zijn.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business