Nieuws

Nieuwe vloeistofbatterij voor auto’s is onmiddellijk opgeladen

Een innovatieve batterij maakt het wachten tijdens het laden voor elektrische auto's verleden tijd. De technologie is bovendien milieuvriendelijk en betaalbaar.

Met een batterij die even snel terug opgeladen is als de benzinetank van een conventionele wagen, hopen wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Purdue elektrisch rijden een boost te geven. De technologie zou ook de nood aan de bouw van speciale laadstations overbodig maken, aangezien deze ook in gewone tankstations kan aangeboden worden.

Vloeistofbatterij

De onderzoekers hebben een speciaal type van batterij verbeterd, de flow battery of vloeistofbatterij. Die laadt niet zoals een gewone batterij op door middel van elektrische stroom. Wanneer deze batterij geen stroom meer levert, moeten diens vloeibare elektrolyten vervangen en bijgevuld worden – ongeveer wat je ook bij de diesel- of benzinemotor van je wagen doet.

De gebruikte elektrolyten van een batterij kunnen op een groene manier opnieuw heropgeladen worden en weer aangeboden wanneer een wagen moet bijtanken. “Gebruikers zouden hun verbruikte elektrolyten kunnen afleveren bij tankstations, die dan in bulk naar een zonnepark, windturbine-installatie of hydro-elektrische centrale zouden gestuurd worden voor reconstitutie of heroplading in bruikbare elektrolyten en vele malen herbruikt worden,” verklaart professor John Cushman, die meewerkte aan het onderzoek. De onderzoekers maken zich sterk dat er geen grote infrastructuurwerken nodig zijn om hun technologie te integreren in tankstations.

Membraan

Het team van Purdue is niet het eerste om te experimenteren met flow batteries, maar ze claimen wel als eerste een belangrijke aanpassing in het bestaande design van de batterij te hebben gemaakt. Hun product heeft geen membraan dat vloeistoffen scheidt, wat de kosten drukt en het leven van de batterij verlengt. “Het vervuilen van membranen kan het aantal herlaadcycli beperken en is ook een gekende bijdrager aan batterijbranden,” aldus Cushman.

Cushman heeft samen met nog twee andere onderzoekers het bedrijf IfBattery opgericht om de technologie verder te ontwikkelen en te commercialiseren. Het grootste probleem van de start-up is momenteel het verkrijgen van fondsen om grootschalige prototypes te bouwen en productiepartners aan te trekken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business