Nieuws

Intels Core i7-7740K draait stabiel op 7,5 GHz

Overklokkers hebben de klokfrequentie van een testsample van de pas aangekondigde Core i7-7740X opgevoerd tot 7,5 GHz. Voor dat record moesten ze vloeibaar helium bovenhalen.

De Intel Core i7-7740K kan stabiel draaien met een kloksnelheid van 7,5 GHz. Dat ontdekten overklokkers op een recent evenement van Gigabyte. Ze gingen aan de slag met een testversie van de pas aangekondigde Core i7-7740X. Dat sample heeft volgens Intel de letter ‘K’ in de beschrijving, al zullen finale versies van de chip wel degelijk onder de X-noemer op de markt komen.Dat weet ExtremeTech.

De overklokkers stopten de nieuwe Kaby Lake Extreme-chip in een splinternieuw Gigabyte X299 Champion-moederbord, propten er razendsnel DDR4-4333-geheugen van Corsair in en opteerden voor een AX 1500i-voeding van datzelfde merk. Met die hardware braken ze het wereldrecord zowel bij 3DMark03 als 3DMark06. Dat ze oudere benchmarktests als referentie gebruikten, is geen toeval. Een hoge kloksnelheid is maar één aspect van wat een chip goed maakt en oude programma’s zijn buitenproportioneel gevoelig aan een verhoging in klokfrequentie.

Heliumkoeling

Om de chip op een waanzinnige 7,5 GHz te krijgen, moesten de techneuten naar een eerder exotische koeltechniek grijpen. Ze gebruikten vloeibaar helium als koeling. Vloeibaar helium heeft een temperatuur van ongeveer -250°C. Die extreme temperatuur is nodig omdat een chip steeds hogere voltages vereist om stabiel te blijven op een hogere kloksnelheid. Naarmate de frequentie wordt opgedreven, wordt de cpu bovendien exponentieel sneller warm. De Core i7-7740X heeft een standaard-turbofrequentie van 4,5 GHz. Een verhoging met 3 GHz vereist flink wat extra voltage met alle warmteproblemen van dien.

De verwezenlijking is knap en zet de Core i7-7740K (X) terecht in de schijnwerpers. Dat de professionele overklokkers op dit event een kloksnelheid van 7,5 GHz konden behalen, zegt echter niets over de praktische overklokbaarheid van de chip wanneer hij in de rekken ligt. Vooraleerst is een koeling met vloeibaar helium leuk als stunt maar praktisch onhaalbaar. Je zou het koelsysteem constant van nieuw gekoeld helium moeten voorzien. Bovendien is de cpu niet ontworpen om aan dergelijke extremen te worden blootgesteld. Je kan er van op aan dat deze cpu in een praktisch scenario geen lang leven beschoren is. Tot slot worden niet alle cpu’s gelijk gemaakt. Hoe goed je een chip kan overklokken, hangt af van het unieke exemplaar dat je zelf in je bezit hebt.

Nu kan je er van op aan dat een quadcoreprocessor gebouwd op het Intel Extreme-platform wel wat ademruimte meekrijgt van Intel. Enthousiastelingen zullen de frequentie vermoedelijk zonder al te veel moeite boven de 5 GHz krijgen zonder dat de cpu daar te veel nadeel van ondervindt. Om de overklokbaarheid van de Core i7-7740X echt te kunnen beoordelen, moeten we echter nog even geduld hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business