Nieuws

Google pikt chip-expert van Apple in

Google maakt geen eigen chips, maar daar kan snel verandering in komen. Alles wijst erop dat de Pixel-smartphone een processor op maat zal krijgen, onder toezicht van een ervaren chipdesigner van Apple.

Met de overstap van Apple-veteraan Manu Gulati naar Google lijken er een belangrijke verandering op til binnen Google. Gulati werkte bijna acht jaar bij Apple als micro-architect aan de ontwikkeling van computerchips. Hij krijgt de leiding over het nieuwe chipteam dat Google aan het vormen is binnen zijn organisatie.

Vacatures

Google waagt zich hiermee op het terrein van processordesign. Momenteel maakt het bedrijf zonder uitzondering gebruik van processors van leveranciers zoals Qualcomm en Intel. In theorie zou Gulati voor eender welk van Googles hardwareproducten chips kunnen gaan ontwikkelen, maar er zijn enkele duidelijk aanwijzingen die de Pixel-smartphones het meest waarschijnlijk maken.

Het bedrijf heeft een tiental nieuwe vacatures uitgeschreven voor mobiele System-on-a-chip(SoC)-ontwikkelaars met erg specifieke vereisten, zoals “ontwerp het geheugen subsysteem van een high-end mobiele SoC” en “help mee om de architectuur van de komende generaties van smartphone- en tablet-SoCs vorm te geven”. De Pixel-toestellen die Google waarschijnlijk dit najaar zal voorstellen zullen nog geen eigen chip bevatten, daarvoor is het iets te kort dag. Er is een goede kans dat de derde generatie wel een “chip by Google” zal kunnen voorleggen.

Strakkere controle

[related_article id=”215389″]

Waarom neemt Google het chipdesign in eigen handen? Zolang het bedrijf zelf geen verklaring aflegt zijn we beperkt tot speculeren, maar het was al duidelijk met de overschakeling van het Nexus- naar het Pixelmerk dat Google de touwtjes strakker in handen wil houden. Door zelf de architectuur van mobiele processors te ontwerpen kan het bedrijf eigen accenten leggen, verbeteringen doorvoeren en de technologie verder optimaliseren met zijn software.

Gekoppeld aan het nieuws dat Google volgens een Zuid-Koreaanse bron 880 miljoen dollar aangeboden heeft aan LG om te investeren in diens schermafdeling, is het duidelijk dat het bedrijf heel wat middelen wil concentreren op zijn mobiele hardware.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business