Nieuws

Technologie laadt je smartphone op terwijl je beweegt

Ingenieurs hebben een manier gevonden om je toestellen vanop een afstand draadloos op te laden. De technologie is met name interessant voor elektrische auto’s en medische implantaten.

Stanford heeft een technologie ontwikkeld die je toelaat om een toestel over een afstand draadloos op te laden. Bovendien hoef je je apparaat niet stil te houden en moet de hoek tussen je oplaadmatje en je toestel niet constant te zijn. De technologie is ideaal om een rijdende auto op te laden, of om een medisch implantaat van stroom te voorzien.

Klassieke technologie

Draadloos opladen is niets nieuws en kan je met een hoop smartphones gebruiken. Hierbij is het echter nodig dat je toestel en het oplaadmatje elkaar aanraken. Bovendien werkt de klassieke draadloze oplaadmethode enkel wanneer je je toestel niet beweegt en de hoek tussen je smartphone en het oplaadmatje constant worden gehouden.

Het systeem van het team van Stanford maakt net zoals de klassieke technologie gebruik van magnetische resonantie. Hierbij wordt een magnetisch veld gecreëerd met behulp van een spoel,  waarna een andere spoel binnen het veld en met dezelfde resonantiefrequentie de magnetische energie omzet in stroom.

Verbeteringen

De radiofrequentiebron die normaal gezien in de transmitter wordt gebruikt, is wel vervangen door de wetenschappers. Ze maken gebruik van een spanningsversterker, waardoor de afstand en hoek niet langer constant moeten zijn. “Door de versterker toe te voegen, kunnen we de energie efficiënt overbrengen over bijna een meter afstand, ook wanneer de oriëntatie van de ontvangende spoel verandert,” vertelt Sid Assawaworrarit.

Voorlopig hebben de ingenieurs enkel tests uitgevoerd met een kleine led, maar door de technologie op grotere schaal te gebruiken zou je deze voor een hoop toepassingen kunnen inzetten. Zo zou je je smartphone kunnen opladen terwijl je door een kamer wandelt, of je drone al vliegend van extra stroom voorzien. Bovendien maakt de technologie het mogelijk om al rijdend elektrische wagens op te laden en kan de methode gebruiken voor medische implantaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business