Nieuws

Pulse: Windows 10 S niet waterdicht en nieuwe Snapchat-functie gevaar voor privacy

Ook in deze Pulse: Brits parlement getroffen door cyberaanval, Ikea gaat meubelen tonen in augmented reality en SpaceX lanceert en landt gerecycleerde raket voor de tweede keer.

In onze rubriek ‘Pulse’ vatten we elke ochtend de voorbije nacht voor je samen met de opvallendste nieuwsfeiten, kort en krachtig. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal mee met de gebeurtenissen in technologieland. Ontvang je deze Pulse graag in je mailbox, dan kan je voortaan ook inschrijven op de nieuwsbrief via het formulier hierboven.

1. Windows 10 S niet waterdicht

Microsoft maakt zich sterk dat Windows 10 S immuun is voor alle bekende ransomware. Uit onderzoek van beveiligingsexpert Matthew Hickey, waar Smartbiz over bericht, blijkt evenwel dat het afgesloten besturingssysteem nog steeds niet helemaal waterdicht is. Het kostte Hickey amper drie uur om ransomware op het OS te installeren met behulp van een kwaadaardige macro voor Word. Lees hier het hele verhaal.

2. Nieuwe Snapchat-functie gevaar voor privacy

Snapchat lanceerde vorige week de nieuwe functie Snap Map, die toelaat om je locatie te delen op een kaart. De functie is opt-in en kan bijvoorbeeld gebruikt worden om publieke Snaps van een bepaald evenement te verzamelen. The Verge ontdekte evenwel dat Snap Map je locatie met iedereen in je vriendenlijst deelt telkens wanneer je de app opent, en dus niet alleen wanneer je een publieke Snap post. De auteur van het artikel op The Verge kon zo het thuisadres van één van haar contacten ontdekken, zonder dat ze daar ooit geweest was. De contactpersoon in kwestie was niet op de hoogte dat haar locatie op die manier gedeeld werd in de app.

3. Brits parlement getroffen door cyberaanval

Het Brits parlement is zaterdag getroffen door een ‘langdurige en gerichte’ cyberaanval, die het voor beleidsmakers onder meer onmogelijk maakte om hun e-mail van buiten het netwerk te raadplegen. Nadat verdachte activiteit op de computernetwerken van het parlement werd vastgesteld, werden die meteen afgesloten voor contact van buitenaf. De overheid bevestigt dat het ging om “hackers die een aanval uitvoerden op alle parlementaire gebruikersaccounts, in een poging om zwakke wachtwoorden te identificeren”.

4. Ikea gaat meubelen tonen in augmented reality

Vanaf de herfst kunnen gebruikers thuis het Ikea-gamma uittesten in hun eigen woonkamer, zo bericht Twinkle. De Zweedse meubelketen werkt namelijk aan een augmented reality-app waarmee klanten virtuele meubels kunnen inpassen in hun interieur, alvorens ze te kopen. Daarvoor doet het een beroep op ARKit van Apple, dat in iOS wordt geïntoduceert. De nieuwe toepassing zal in eerste instantie dus alleen op iPhone en iPad beschikbaar zijn.

5. SpaceX lanceert en landt gerecycleerde raket voor de tweede keer

SpaceX heeft andermaal met succes een gerecycleerde Falcon 9-raket gelanceerd en opnieuw geland op een droneschip in de Atlantische Oceaan. De raket in kwestie werd een eerste keer in januari gelanceerd om tien satellieten van communicatiebedrijf Iridium in een baan om de aarde te brengen. Na een succesvolle landing ging SpaceX aan de slag om de raket klaar te stomen voor een tweede lancering die nu – zo’n zes maanden later – opnieuw met succes werd uitgevoerd.


Weer helemaal mee? Lees zeker ook deze 3 topverhalen:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business