Nieuws

Amazon wil nesten van leverdrones in grote steden

Om snel pakjes te leveren wil Amazon grote bijenkorven bouwen voor zijn autonome drones, van waaruit meteen binnen het bereik van klanten in grote steden zijn.

Amazon wil autonome drones een centrale plaats in grote steden geven. De pakjesgigant experimenteert al langer met leveringen met de hulp van autonome drones. Nu de technologie de weg naar volwassenheid is ingeslagen, begint Amazon de logistieke problemen te contempleren.

Amazons huidige verdeelcentra bevinden zich aan de rand van steden, niet er in. Gezien de beperkte reikwijdte van een drone is dat problematisch. Om daaraan tegemoet te komen, diende Amazon enkele interessante patentaanvragen in. De meest tot de verbeelding sprekende is een soort enorme bijenkorf voor drones. Dat hoge gebouw zou centraal in een stad passen. Drones kunnen er langs boven ongestoord in- en uit vliegen terwijl de verticale structuur ideaal is in een stedelijke omgeving (in contrast met de grote horizontale verdeelcentra van vandaag).

Binnenin het gebouw zouden werknemers de zendingen klaarmaken, waarna ze meteen naar een geadresseerde kunnen zoemen. Enkele problemen zijn meteen overduidelijk. Drones zijn luid, honderden drones zijn luider. Niemand wil een luide zoemtoren in zijn stadcentrum. Een bijkomend patent van Amazon wil aan dat probleem tegemoet komen door rotoren te voorzien van een soort geluidsdempende veren. Om te voorkomen dat defecte drones slachtoffers maken in de straten, kijkt Amazon dan weer naar een systeem van redundante motoren.

Een laatste niet geadresseerd systeem is puur logistiek. Er is een reden dat de huidige verdeelcentra groot en laag zijn, en niet in een stadscentrum liggen. Bevoorrading met vrachtwagens is niet ideaal in een standcentrum. Drones doen de eigenlijke leveringen dan wel via de lucht, het magazijn binnenin moet ook van voorraad worden voorzien.

Het is niet omdat Amazon een patentaanvraag indient, dat er morgen een groot dronenest in Brussel zal staan. Integendeel: het zal nog even duren voor veilige leveringen per drone überhaupt mogelijk zijn. Bovendien zijn autonome drones die pakjes vervoeren in België uitdrukkelijk bij wet verboden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business