Nieuws

Windows 10-update beschermt je bestanden tegen ransomware

Microsoft verhoogt de beveiliging van Windows 10 in de komende update met een functie die toegang tot bepaalde mappen sterk beperkt.

Microsoft hoopt de beveiliging van Windows 10 tegen ransomware, en malware in het algemeen, op te krikken met een nieuwe functie: gecontroleerde toegang tot mappen. Het bedrijf test de mogelijkheid momenteel uit via het Windows Insiderprogramma, en plant om deze met de Windows 10 fall creators update uit te rollen in september.

Zwart en wit

Concreet introduceert Microsoft met gecontroleerde toegang een lijst van ‘beschermde mappen’ waar apps niet zomaar meer toegang tot zullen hebben. Het gaat onder andere over de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video’s en Bureaublad. Als gebruiker zal je mappen kunnen toevoegen aan die lijst, waaronder ook netwerkmappen of hele drives.

De functie zal onbetrouwbare apps op een blacklist plaatsen. Wanneer een van die apps probeert om veranderingen aan te brengen in een beschermde map zal Windows je een melding geven over de poging. Of de blacklist gebaseerd zal zijn op een databank van Microsoft, of dat je deze zelf zal kunnen aanvullen, is op dit moment niet duidelijk. Wat Microsoft wel al heeft bekend gemaakt is dat je een app specifiek toegang zal kunnen verlenen als die per vergissing geblokkeerd wordt door Windows 10.

De gecontroleerde toegang is opt-in: je activeert het via het Windows Defender Security Center. De strengere controle is erop gericht om ransomware en andere malware buiten je belangrijke mappen te houden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business