Nieuws

Microsoft plooit: Windows 10 respecteert voortaan je privacy

Bij de uitrol van Windows 10 in 2015 kwamen een hoop klachten over de hoeveelheid data die het besturingssysteem verzamelt. Microsoft heeft zijn dataverzameling ondertussen gehalveerd.

Toen Microsoft Windows 10 lanceerde, kwamen een hoop klachten over de hoeveelheid data die het besturingssysteem verzamelt. De Franse Commission nationale de l’informatique (CNIL) klaagde het bedrijf daarom officieel aan. Microsoft heeft zijn besturingssysteem ondertussen aangepast en volgens de Franse commissie is de dataverzameling gehalveerd. Hierdoor is het bedrijf weer in regel met de Franse wetgeving.

Onderzoek

Na klachten te hebben ontvangen van Franse inwoners, voerde de CNIL zeven online observaties uit tussen april en juni 2016. Hieruit bleek dat Microsoft te veel persoonlijke data verzamelde, webactiviteiten volgde zonder de toestemming van zijn gebruikers en de gebruikersdata niet voldoende beschermde. De CNIL klaagde Microsoft daarom aan en gaf het bedrijf drie maanden de tijd om zijn besturingssysteem aan te passen. Microsoft vroeg drie maanden extra om aan de Franse wetgeving te voldoen, waardoor het bedrijf tot 20 januari 2017 de tijd had om zijn OS bij te schaven.

Verbeteringen

Ondertussen heeft de Franse commissie de dataverzameling van Microsoft wederom onder de loep genomen. “Het bedrijf heeft het volume van verzamelde data bijna gehalveerd. Het verzamelt enkel nog data die strict noodzakelijk is voor het beheren van de goede werking van zijn besturingssysteem en applicaties en om hun veiligheid te garanderen,” schrijft de CNIL.

Bovendien moet je voortaan toestemming geven tijdens de installatie van Windows voor Microsoft zijn advertentie ID. Wanneer je je voorkeur niet opgeeft, gaat de installatie niet verder. Deze instelling kan je te allen tijde wijzigen en Microsoft geeft duidelijke informatie over de advertentie ID die hij gebruikt.

Ten slotte heeft Microsoft eveneens de veiligheid van zijn besturingssysteem verbeterd. De kwaliteit van de PIN-code die je gebruikt als login wordt nagekeken en wanneer de login meermaals mislukt, wordt een time-out ingesteld. Deze time-out wordt langer wanneer je vaker de verkeerde code opgeeft.

De Franse Commissie heeft om voorgaande redenen besloten om zijn aanklacht tegen Microsoft ongedaan te maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business