Nieuws

IBM geeft 200 miljoen dollar aan computerkracht weg

Nood aan extra rekenkracht? IBM zet 200.000 dollar aan computergeweld op zij voor onderzoekers die simulaties willen draaien om de opwarming van de aarde te onderzoeken.

IBM wil tot vijf onderzoeksprojecten sponseren met gratis computerkracht. Projecten die te maken hebben met klimaatopwarming en nood hebben aan extra rekenkracht, kunnen een applicatie indienen bij de computerreus. De rekenkracht is afkomstig van het World Community Grid: een soort gevirtualiseerde supercomputer.

Het grid is een initiatief van IBM dat gebruik maakt van vrijwillig opgegeven rekenkracht van doordeweekse computers en smartphones. Geïnteresseerden kunnen een klein tooltje downloaden dat braafjes op de achtergrond draait wanneer je aan het werk bent, maar ongebruikte computerpk’s ter beschikking van wetenschappelijk rekenwerk stelt wanneer dat niet stoort in je werk. Meer dan 730.000 mensen wereldwijd steunen het project, dat geen windeieren legt. Het World Community Grid hielp wetenschappers al om op koolstof gebaseerde moleculen te identificeren die zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit, en om nanotechnologie in te zetten om vervuild water te filteren.

De projecten die geselecteerd worden door IBM krijgen gratis cloudopslag en gratis toegang tot weergegevens van The Weather Company. Om kans te maken moeten projecten wetenschappelijk onderbouwd zijn, een mogelijke impact op wereldniveau met zich meebrengen, en gedragen worden door een team waarvan IBM denkt dat het de uitdaging tot een goed einde kan brengen. Geïnteresseerde onderzoekers kunnen hun project tot 15 september indienen.

Wet World Community Grid is een slimme oplossing voor een groot probleem: zowat iedere wetenschappelijke tak vertrouwt op simulaties, en die vereisen rekenkracht. Het aanbod aan zogenaamde High Performance Computing (HPC) is niet min, maar er is niet altijd voldoende rekentijd beschikbaar om iedereen te accommoderen. Bovendien moeten HPC-installaties onderhouden worden. Het zijn moderne datacenters, die heel wat elektriciteit verbruiken. Via het Grid kan iedereen zijn steentje bijdragen, zonder dat één individu of instantie merkbare kosten draagt.

HPC wordt ook buiten de wetenschap steeds belangrijker. Zo maakt de KU Leuven er zijn missie van om Vlaamse KMO’s ervan te overtuigen dat ook zij voordeel kunnen halen uit een combinatie van big data en HPC.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business