Nieuws

Waarom een Microsoft-lettertype centraal staat in een corruptieschandaal

Een zwaarwichtige corruptiezaak rond de kinderen van de eerste minister van Pakistan heeft een vreemde draai gekregen, waarbij plots het lettertype Calibri in het middelpunt van de aandacht staat.

Onderzoeksrechters in Pakistan spitten momenteel alle details uit over de creatie van het bekende Word-lettertype Calibri. De schrijfstijl is een sleutelbewijsstuk in een rechtszaak rond corruptie waarbij de eerste minister van het land, Nawaz Sharif, onder vuur is komen te liggen. De zaak is specifiek gericht tegen zijn kinderen, die verschillende woningen in het buitenland op hun naam niet zouden hebben aangegeven bij de fiscus.

Vals of niet

Specifiek geloven speurders dat Calibri de smoking gun is waarmee ze definitief kunnen vaststellen dat Maryam Sharif, dochter van, valse documenten heeft opgesteld. De teksten in kwestie had Maryam ingediend bij het gerecht om haar onschuld te bewijzen, maar de onderzoekers betwistten de echtheid ervan. De documenten dateren van 2006 en zijn opgesteld in Calibri. Het lettertype was op dat moment echter nog niet algemeen beschikbaar. “Calibri was niet commercieel beschikbaar voor 31 januari 2007 en dat zijnde is geen van de originelen van de gecertificeerde verklaringen correct gedateerd,” stelde een van de experten die de documenten onder de loep nam.

[related_article id=”216590″]

Maryam Sharif verwerpt de vaststelling van de speurders en blijft de echtheid van de papieren verdedigen. Ze voert aan dat Calibri wel al bestond in 2006, alleen was het nog niet officieel gelanceerd. Bètaversies van het lettertype waren wel beschikbaar. Dat bevestigt ook het designbureau LucasFonts dat Calibri creëerde, al betwijfelt de studio dat Sharif er op dat moment gebruik van zou kunnen maken. “Het is erg onwaarschijnlijk dat iemand een lettertype zou kopiëren uit een bèta-omgeving om in officiële documenten te gebruiken,” verklaarde een vertegenwoordiger van LucasFonts.

De corruptiezaak rond de kinderen van Nawaz Sharif is nog een uitloper van de Panama Papers in 2016. Dat onderzoek onthulde een waslijst aan bekende en minder bekende personen die in Panama samenwerkten met een advocatenkantoor om hun buitenlandse rekeningen te beheren en te verbergen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business