Nieuws

SoundCloud in financiële moeilijkheden: vrijwilligers archiveren muziek

Op SoundCloud is in de loop der jaren erg veel originele muziek gekomen. Nu de dienst dreigt te verdwijnen, archiveert het Archive Team de belangrijkste bestanden.

Archive Team heeft aangekondigd dat ze een grootschalige back-up van SoundCloud zullen maken. De Duitse dienst voor zelfgemaakte muziek heeft het al enige tijd moeilijk en ontsloeg recent een groot deel van zijn werknemers. Ondanks het feit dat SoundCloud zijn gebruikers geruststelt dat ze in de nabije toekomst niet zullen stoppen, wil Archive Team de bestanden van de service archiveren.

Digitaal erfgoed

Archive Team is een team van vrijwilligers die proberen ons digitaal erfgoed veilig te stellen. De organisatie heeft onder andere GeoCities, Google Video, Friendster en TwitPic gearchiveerd. “Archive Team werd opgericht uit woede en een gevoel van machteloosheid, omdat we bedrijven laten kiezen wat zal overleven en wat sterft,” vindt Jason Scott van Archive Team. “Het is onze job om uit te zoeken wat van waarde is en wat betekenisvol is.”

Het team van vrijwilligers is het er nu over eens dat de kans reëel is dat SoundCloud binnenkort de handdoek in de ring gooit. De dienst heeft ongeveer een petabyte aan zelfgeschreven liedjes staan  op de servers van Amazon. Hiervan wil Archive Team de belangrijkste data op zijn servers zetten, zodat niemand zijn muziek kwijtgeraakt.

Huzarenwerk

Archive Team zal echter niet in staat zijn om alle data van SoundCloud te redden. De auteursrechten van bepaalde muziek terzijde, heeft de streamingdienst simpelweg te veel data. Meestal archiveert de organisatie kleinere websites die uit slechts enkele terabytes aan data bestaan. “We krijgen niet vaak ‘walvissen’ zoals SoundCloud, al hebben we al enkele gevallen gehad zoals deze,” aldus Archive Team.

Desalniettemin zal het een huzarenwerk worden om alle bestanden naar andere servers over te hevelen. Bovendien is opslag voor zo’n grote hoeveelheden data verre van goedkoop. Volgens Scott kost de opslag van 1 petabyte gegevens tussen de 1,5 en 2 miljoen dollar. Hij vraagt dan ook niet voor niets om geld te doneren voor het werk van zijn organisatie.

Selectief archiveren

Om voorgaande redenen zal het Archive Team niet alle data van SoundCloud redden. “In het geval van ‘walvissen’, maken we een schatting van wat op de website is, proberen we een idee van de grootte te krijgen en doen we tests om te zien hoeveel van de data van een stervende website we kunnen redden. Dat doen we momenteel met SoundCloud.”

“Indien we vinden dat we slechts een portie van de data kunnen krijgen, gaan we meestal voor de oudste jaren (de kans is het kleinst dat deze data op andere sites staat) en de populairste bestanden,” schrijft Scott in een mail aan Motherboard.

Financiële problemen

Ondanks de plannen van het Archive Team houdt SoundCloud vol dat ze niet zomaar zullen verdwijnen. “De muziek waar je van houdt op SoundCloud zal niet weggaan, de muziek die je deelde of uploadde gaat niet weg, aangezien SoundCloud niet weggaat. Niet in 50 dagen, niet in 80 dagen of een andere tijd in de nabije toekomst. Je muziek is veilig,” aldus SoundCloud.

Toch doet SoundCloud het de voorbije jaren niet zo goed. De dienst die in 2007 werd opgericht, kreeg in 2015 te maken met problemen rond onbetaalde auteursrechten en volgens een rapport van de Financial Times uit 2016 zou het bedrijf in financiële problemen zitten. Voeg hier aan toe dat SoundCloud deze maand 173 medewerkers ontsloeg en je begrijpt waarom Archive Team zich zorgen maakt over de muziek die op de dienst staat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business