Nieuws

Microsoft wil Paint afvoeren op Windows 10

Microsoft heeft een lijst klaar met programma's die de komende update uit Windows 10 zullen verdwijnen. Bekendste onderdeel op de lijst is Paint, maar ook andere sterkhouders zijn op weg naar de uitgang.

Update 25 juli 2017: Microsoft heeft ondertussen meer duidelijkheid gegeven over het verdere bestaan van Paint. De app zal vanaf de Fall Creators Update niet langer standaard deel uitmaken van Windows 10, maar blijft wel beschikbaar als gratis app in de Windows Store.

Grote updates voor Windows 10 brengen niet alleen nieuwigheden naar het besturingssysteem, het is ook het moment waarop oude functies van het toneel verdwijnen. Voor de komende Fall Creators Update heeft Microsoft een lijst met programma’s online gezet die zullen verdwijnen of op hun weg naar de uitgang zijn. Daar staan onder andere Paint, Outlook Express en de backup-functies van Windows op.

Pensioen

Microsoft maakt een onderscheid tussen functies die definitief uit Windows zullen worden gehaald, en programma’s die niet meer worden ontwikkeld en mogelijk zullen verdwijnen. “De lijst heeft als doel om klanten te helpen om rekening te houden met deze verwijderingen en degraderingen bij hun eigen planning,” stelt het bedrijf. “De lijst kan veranderd worden en bevat niet alle verouderde functies die in aanmerking komen voor verwijdering.”

[related_article id=”214222″]

Programma’s die definitief Windows 10 verlaten zijn onder andere Outlook Express en de 3D Builder app, naast verschillende tools voor ontwikkelaars. Voor de 3D Builder app betekent dit enkel dat het programma niet standaard geïnstalleerd zal worden, maar dat de app nog wel beschikbaar blijft in de Windows Store. Ook de Reader app voor het lezen van e-books verdwijnt, omdat de functie wordt geïntegreerd in Microsoft Edge. Verder is de Fall creators update het eindpunt voor SysKey, de oude encryptiefunctie ingebouwd in het besturingssysteem. Deze is al even vervangen door opvolger BitLocker.

Zitten op de strafbank: Paint en de mogelijkheid om back-ups te maken met Windows. Het is dus nog niet zeker of deze programma’s worden uitgedoofd met de volgende update, maar Microsoft overweegt het alleszins. Het oude Paint heeft ondertussen een update gekregen met 3D Paint. Over de back-upmogelijkheid stelt het bedrijf enkel dat het “aanraadt dat gebruikers full disk back-up-oplossingen van andere verkopers gebruikt”.

Je kan de volledige lijst van verdwijnende programma’s hier terugvinden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business