Nieuws

SpaceX bereidt zich voor op lancering ‘s werelds grootste raket

De lancering van de Falcon Heavy is al verschillende keren aangekondigd en weer afgeblazen. Nu lijkt het menens te zijn. Elon Musk stelt dat SpaceX klaar is om de enorme kracht van de raket uit te testen.

SpaceX wil in november de Falcon Heavy voor de eerste keer de ruimte in sturen. Dat kondigde SpaceX CEO Elon Musk aan in een tweet. Musk belooft al sinds 2008 dat de eerste vlucht van de raket er aan zit te komen, maar het lijkt er op dat deze keer de sterren juist staan voor een liftoff.

Driedubbele uitdaging

Het voortdurende uitstel van de lancering heeft alles te maken met de ernorme kracht die nodig is om de Falcon Heavy in de lucht te krijgen. In essentie bestaat de raket uit drie Falcon 9’s die zijn samengevoegd. De verenigde kracht van de motoren kan zo’n 64 ton aan materiaal de ruimte in dragen. Dat is dubbel zoveel als de zwaarste raket die momenteel operationeel is, de Delta IV Heavy van de United Launch Alliance. De raket is ontworpen met Musks levensmissie in het achterhoofd: de mensheid naar Mars krijgen.

SpaceX heeft tot nu nog nooit een simultane lancering van drie Falcon 9-raketten getest. Het veronderstelt dat 27 motoren op hetzelfde moment worden ontstoken, wat al een verwezenlijking op zich zal zijn. Een bojkomend obstakel is het feit dat de grote kracht ook enorme vibraties veroorzaakt, die druk zetten op de centrale raket. Daar komt nog bij dat SpaceX ook de motoren van de Falcon Heavy wil herbruiken zoals bij de Falcon 9. Die technische uitdagingen en ambities van SpaceX hebben de effectieve lancering van de Heavy vertraagd.

Schade voorkomen

Maar het lijkt erop dat de eerste vlucht er nu echt zit aan te komen. In mei toonde het bedrijf een video van de succesvolle static fire test van de middelste Falcon Heavy-raket. Hierbij plaats men de raket op een lanceerbasis en voert men alle nodige stappen uitvoert tot het ontsteken van de motoren toe, maar blijft de raket aan de grond. Volgens The Verge zijn ook de andere twee raketten op Cape Canaveral gespot, wat erop wijst dat SpaceX eindelijk klaar is om de Heavy te assembleren en in de lucht te schieten.

Elon Musk heeft onlangs aangegeven dat het bedrijf niet al te veel verwacht van de eerste lancering van de Falcon Heavy. Hij stelde dat er een grote kans is dat de raket zal exploderen voordat het in een baan om de aarde geraakt. “Ik hoop dat de raket ver genoeg weggaat van de lanceerbasis zodat de basis niet wordt beschadigd. Dat zou ik als een overwinning aanzien,” aldus Musk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business