Nieuws

Google slaat hernieuwbare energie op met zout en antivriesmiddel

Net als Tesla wil Google hernieuwbare energie stockeren. Hiervoor gebruikt het bedrijf een combinatie van zout en antivriesmiddel.

Hernieuwbare energie heeft een groot probleem: de stroomtoevoer gebeurt niet gelijkmatig. Daarom zoeken onder andere Google en Tesla naar efficiënte manieren om de energie te stockeren. Tesla gebruikt zijn lithium-ionbatterijen, terwijl X, een onderzoekslab van Googles moederbedrijf Alphabet, zich focust op een alternatieve methode met zout en antivriesmiddel.

Silo’s

X gebruikt vier silo’s, waarvan twee gevuld worden met zout en twee met antivriesmiddel. Wanneer zonnepanelen en windturbines te veel energie opwekken, wordt het zout opgewarmd en het antivriesmiddel afgekoeld. Vervolgens draait X een schakelaar om, waarna warme en koude lucht naar elkaar toestromen. Deze harde windvlagen brengen een turbine aan het draaien, waarna de energie op het stroomnet vloeit.

Zout behoudt zijn warmte goed, waardoor het systeem urenlang energie kan bewaren. Indien de silo’s goed geïsoleerd zijn, kan X de energie zelfs voor dagen in de tanks bijhouden. De technologie is bovendien verschillende keren goedkoper dan lithium-ionbatterijen, waardoor de klassieke accu’s wel eens van de troon gestoten kunnen worden.

Partners

Het idee van Google komt niet zomaar uit de lucht vallen. Onderzoekers hebben eerder al bewezen dat de techniek haalbaar is. Het doel van het X-team is om eenzelfde systeem te creëren dat werkt bij lagere temperaturen, waardoor je geen dure materialen, zoals keramiek en staal nodig hebt. “De thermodynamische fysica is gekend bij iedereen die het onderwerp genoeg bestudeerde op de universiteit,” vertelt Julian Green, de productmanager van het project. “De truc is om het te doen bij de juiste temperaturen, met goedkope materialen.”

Google heeft een prototype van de technologie klaar, waarop een tiental onderzoekers tests uitvoeren. X wil op termijn het experiment omtoveren tot een volwaardig project. De silo’s zijn nog steeds geen volwaardig project, maar wordt door Google niet meer als risicovol beschouwd. Daarom zoekt het bedrijf naar partners die hem wil helpen bij de technologie bouwen, bedienen en koppelen aan het stroomnet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business