Nieuws

Wetenschap kijkt naar Netflix voor ontdekking nieuwe mineralen

Big data wordt voortdurend ingezet door bedrijven en online diensten. Nu ook wetenschappers hun handen leggen op dezelfde analysetechnieken, worden wonderlijke ontdekkingen gedaan.

Onderzoekers leggen in de American Mineralogist een nieuwe manier uit om onontdekte mineralen te vinden. Vaak zijn wetenschappers zeker van het bestaan van bepaalde moleculen, alvorens ze dat materiaal op de aardbol hebben gevonden. Welke mineralen het ontdekken waard zijn en waar je deze kan vinden, bepalen de onderzoekers met behulp van big data.

Onontdekte mineralen

Wetenschappers hebben miljoenen mineralen van honderdduizenden locaties over heel de wereld gecatalogiseerd. Met behulp van deze gegevens zijn databases gemaakt die details bevatten over de vindplaats van een mineraal, al zijn gekende voorkomens en de leeftijd van de afzetting. In totaal hebben mensen data verzameld over de meer dan 5.200 mineraalsoorten op de aarde.

Alle verzamelde gegevens over mineralen vormen een datapoel die gebruikt kan worden analyses op uit te voeren. Deze analyses kunnen nieuwe inzichten bieden over mineralen, net zoals Netflix en andere online diensten gegevens verzamelen om hun klanten beter te begrijpen.

“De zoektocht naar minerale afzettingen is onophoudelijk, maar ontdekkingen kwamen tot voor kort meer door geluk dan wetenschappelijke voorspellingen,” vertelt Dr. Morrison. “Dat kan veranderen dankzij big data.”

Voorspellingen

De techniek werd ondertussen al gebruikt om 145 ontbrekende koolstofmineralen te ontdekken en waar hun mogelijke vindplaatsen zijn. Naar aanleiding van deze kennis hebben de wetenschappers de Deep Carbon Observatory’s Carbon Mineral Challenge opgericht, waarbij mensen van over heel de wereld worden aangemoedigd om naar koolstofmineralen op zoek te gaan. Vooralsnog zijn tien van de pas ontdekte koolstofmineralen gevonden.

“We hebben dezelfde technieken gebruikt om minstens 1.500 mineralen van verschillende types te voorspellen die momenteel nog ontbreken. Ook voorspellen we waar ze zich bevinden en wat ze zijn,” vertelt Dr. Hazen. “Deze nieuwe aanpak laat ons toe om zowel mineralen te voorspellen die momenteel nog onbekend zijn en de locatie van afzettingen te voorspellen,” voegt Dr. Morrison daar aan toe.

Big data

De technieken die de wetenschappers gebruiken om nieuwe mineralen te ontdekken zijn niet nieuw. Big data wordt door menig bedrijf ingezet om voorspellingen te doen over het gedrag van hun klanten en hun bedrijfstak. Door deze informatie correct in te zetten, kunnen firma’s kosten besparen en meer winst maken.

Ook als consument ben je waarschijnlijk al in aanraking geweest met big data. Facebook, Netflix en andere online diensten verzamelen continu je gegevens om hun gebruikerservaring te verbeteren. Zo kan Netflix bijvoorbeeld series en films aanraden waarin jij waarschijnlijk geïnteresseerd bent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business