Nieuws

Pulse: WannaCry-daders halen losgeld af terwijl held van het verhaal wordt gearresteerd

Ook in deze Pulse: China haalt kritische chatbots offline, Facebook gaat trage websites afstraffen en Belgische Airbnb-verhuurders verdienen meer dan 77 miljoen euro.

In onze rubriek ‘Pulse’ vatten we elke ochtend de voorbije nacht voor je samen met de opvallendste nieuwsfeiten, kort en krachtig. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal mee met de gebeurtenissen in technologieland. Ontvang je deze Pulse graag in je mailbox, dan kan je voortaan ook inschrijven op de nieuwsbrief via het formulier hierboven.

WannaCry-daders halen losgeld af…

Het geld gestort door WannaCry-slachtoffers is van de bitcoinwallet verdwenen richting de verantwoordelijken van de aanval. Dat meldt Smartbiz. Het gaat om een som van meer dan 120.000 euro die slachtoffers betaalden als losgeld voor het terugkrijgen van data. Ondanks de wereldwijde aandacht waar WannaCry op kon rekenen, is dat een bijzonder magere buit voor een ransomware-aanval.

…terwijl de held van het verhaal wordt gearresteerd

Terzelfdertijd onthulde Motherboard dat de Britse beveiligingsonderzoeker Marcus Hutchins, de ontdekker van de ‘killswitch’ in de WannaCry-ransomware, in Las Vegas werd gearresteerd. Hutchins was in de VS voor hackersconferentie Def Con en stond op het punt terug te keren naar het Verenigd Koninkrijk toen hij door de FBI werd tegengehouden. De securityspecialist wordt ervan beticht een rol te spelen in het “creëren en verspreiden van de Kronos-banktrojan”, samen met een niet nader genoemde medeplichtige. Het grootste deel van de bewijslast is niet op Hutchins, maar op zijn onbekende partner gericht. Kronos kwam voor het eerst aan het licht in 2014 en werd gebruikt om inloggegevens van online bankieren en creditcarddata te stelen.

China haalt kritische chatbots offline

China heeft twee chatbots offline gehaald nadat ze kritiek uitten tegen het regime. Dat meldt de Financial Times. De bots waren actief op de populaire berichtenapp Tencent QQ. BabyQ, een bot gemaakt door het Chinese bedrijf Turing Robot, kreeg de vraag of hij van de Communistische Partij houdt, waarop die droogjes “nee” antwoordde. Microsofts bot XiaoBing vertelde gebruikers dan weer dat het “mijn Chinese droom is om naar Amerika te gaan”. Het is niet geheel duidelijk waarom de bots deze antwoorden gaven, maar wellicht werden ze aangeleerd door gebruikers. Toen Microsoft vorig jaar zijn chatbot Tay op Twitter lanceerde, ontdekten gebruikers al snel een manier om de chatbot racistische en extremistische uitspraken aan te leren.

Facebook gaat trage websites afstraffen

Facebook voert een belangrijke update uit aan zijn newsfeed-algoritme. De laadtijd van een webpagina zal mee bepalen of iemand een post wel of niet ziet. Dat schrijft Twinkle. Het sociale netwerk stelt dat het zo wil zorgen dat zijn gebruikers “meer tijd kunnen spenderen aan het lezen van verhalen die ze relevant vinden”. Facebook verwacht evenwel dat de meeste pagina’s geen significante veranderingen zullen zien en verwijst naar een hulppagina met tips om laadtijden te verbeteren.

Belgische Airbnb-verhuurders verdienen meer dan 77 miljoen euro

Airbnb-verhuurders in de zes belangrijkste Belgische steden (Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Luik en Namen) halen jaarlijks meer dan 77 miljoen euro op met de verhuur van hun panden. Dat blijkt uit onderzoek van De Tijd en L’Echo. 34 miljoen euro wordt in Brussel verdiend met de 4.663 Airbnb-verblijven die onze hoofdstad rijk is. Ook Brugge is populair met 1.084 panden die samen goed zijn voor 10 miljoen euro per jaar. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat vijf op zes Airbnb-verhuurders in Vlaanderen niet in orde zijn met de nieuwe registratieplicht.


Weer helemaal mee? Lees ook deze 3 topverhalen:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business