Nieuws

Stickers zijn voldoende om autonome wagens te misleiden

Met behulp van de juiste stickers kan je een autonome wagen in de war brengen, met mogelijke fatale gevolgen.

Fabrikanten doen er alles aan om te voorkomen dat hun autonome wagen gehackt wordt. Maar wat gebeurt er wanneer je de omgeving van zo’n auto hackt? Onderzoekers van de University of Michigan, Stony Brook University en de University of California hebben een manier gevonden om auto’s te doen geloven dat een stopbord een snelheidsbord van 70 kilometer per uur is. Deze hack kan fatale gevolgen hebben.

Stickers

Je hebt geen geavanceerde technologie nodig om een zelfrijdende auto in de war te brengen; stickers afkomstig van een klassieke kleurenprinter zijn voldoende om de klus te klaren. Onderzoekers leggen in hun paper uit dat ze verkeersborden subtiel veranderen met behulp van zelfgemaakte stickers. Vier stickers zijn bijvoorbeeld voldoende om een stopbord om te toveren tot een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur: 2 borden, waarvan hun betekenis gevaarlijk hard van elkaar verschillen.

De stickers zijn bovendien subtiel genoeg om onopgemerkt te blijven. In één voorbeeld camoufleren de onderzoekers hun levensgevaarlijke stickers als graffiti die de woorden ‘love’ en ‘hate’ spellen. Ook kunnen de wetenschappers stickers gebruiken die de zwarte kleur van een pijl verandert in een symbool met grijze kleurschakeringen. Van ver lijkt het alsof het verkeersbord simpelweg is verbleekt door ouderdom. Het camerasysteem van je wagen ziet echter een volledig ander verkeersbord.

Camerasysteem

De camerasystemen in autonome wagens hebben doorgaans een gedeelte dat objecten detecteert en een gedeelte dat objecten classificeert. Het eerste systeem ziet voetgangers, verkeerslichten, verkeersborden en andere voertuigen. Het classificeringssysteem kijkt hierna na om welke voorwerpen het gaat.

Wanneer een hacker toegang krijgt tot het classificeringssysteem kan hij een algoritme ontwerpen dat de juiste stickers creëert om het systeem te misleiden. Je kan bijvoorbeeld een autonome wagen aanschaffen en het classificeringssysteem reverse engineeren. Hierna kan je de verkeersborden in de buurt van tactische plaatsen aanpassen.

Veiligheidsmaatregelen

Gelukkig kunnen fabrikanten deze aanval op verschillende manieren afweren. Zo kunnen we slimme verkeersborden lanceren, waardoor autonome wagens niet op hun camerasysteem moeten vertrouwen. De borden laten simpelweg weten welke informatie ze bevatten.

Ook kunnen fabrikanten de software van hun auto’s optimaliseren en veiligheidsmaatregelen inbouwen. Door de resultaten van verschillende camera’s en sensoren te combineren, voorkom je dat je auto wordt misleid. Bovendien kan je nakijken waar een auto zich bevindt. Wanneer je in een woonwijk in de buurt van een school bent, is het niet logisch dat je 70 kilometer per uur mag rijden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business