Nieuws

Na schaken en Go zijn videogames de volgende uitdaging voor AI

Eerder kroonden robots zich tot koning van schaken, poker en het Aziatische bordspel Go. Nu richten DeepMind en OpenAI, de intelligente competitiebeesten van Google en Musk, zich respectievelijk op Starcraft 2 en Dota 2.
[related_article id=”215630″]

Artificiële intelligentie staat voor een nieuwe uitdaging: het DeepMind-team van Google wil dat zijn computer het aartsmoeilijke spel Starcraft II onder de knie krijgt. Een lastige klus, want dit ruimtespel is wel honderd keer zo complex als het Aziatische bordspel Go. Eerder slaagde het team er al in om DeepMind te leren schaken en Go aan te leren en hierin de beste spelers wereldwijd te verslaan. Nu wil het pootjebaden in de wereld van videogames.

Starcraft 2

Voor dit project krijgt Google de steun van ontwikkelaar Blizzard, die de Starcraft-serie uitbracht. Zo krijgt het concern toegang tot alle noodzakelijke hulpmiddelen om dit project tot een goed einde te volbrengen. Sinds een laatste update zijn er wedstrijden tussen menselijke spelers beschikbaar gemaakt voor analyse, waartoe ook DeepMind toegang heeft. Zo krijgt de robot 65.000 replays te zien waaruit het kan leren. In de komende weken moeten dat er wel 500.000 worden.

Volgens Oriol Vinyals is StarCraft een erg nuttige ontwikkelomgeving voor AI-onderzoek, omdat videogames erg complex en gevarieerd zijn. Hij noemt Starcraft 2 hun grootste uitdaging tot nog toe. Zo is het aantal mogelijke zetten voor de AI ongeveer honderd keer zo groot dan het Aziatische bordspel. De robot moet kunnen multitasken en anticiperen op de speelstijl van de tegenspeler, want in Starcraft 2 kan je niet altijd zien wat de tegenstander doet.

Om het project vlotter te doen verlopen, wil het de verschillende taken in kleine delen splitsen. Daarom bouwen DeepMind en Blizzard aan minigames. De hoop is dat door alles te combineren, AI uiteindelijk menselijke spelers kan aftroeven zoals dat in voorgaande projecten het geval was.

Wil je zelf Starcraft eens uitproberen, dan kan je die gratis downloaden. Vorige maand bracht Blizzard een herwerkte versie van zijn kaskraker uit, die ook 4K-beelden en online functies ondersteunt. Let wel: het gaat om de eerste editie van het spel, niet Starcraft 2. De pc-versie vind je hier, terwijl Mac-gamers hier terecht kunnen.

Andere projecten

Niet enkel Google zet sterk in op competitieve artificiële intelligentie. Zo nam computerbrein Libratus in februari het op tegen vier pokerprofessionals en stak ze de loef af. Ook Musk laat zijn robot (van zijn start-up OpenAI) proeven van competitieve spelletjes. Met succes, want professionele e-sporter Danylo “Dendi” Ishutin werd vorige week twee keer na elkaar afgeslacht in een rechtstreeks duel met de bot. Net zoals Starcraft 2 is Dota 2 een bijzonder complex spel met veel verschillende variabelen. De ingenieurs achter het team van Musk beweren dat de robot echte spelers kon verslaan na slechts twee weken oefenen.

[related_article id=”216790″]

Musk richtte, naar eigen woorden, OpenAI op om te verhinderen dat artificiële intelligentie de wereld overneemt. Volgens de ceo van Tesla is AI immers de grootste bedreiging voor de mens en is een strakke regulering essentieel. Ook Google maakt zich zorgen over het mogelijke gevaarlijke gedrag van artificiële intelligentie. Het wil zijn AI in het gareel houden door mensen feedback te laten versturen. In februari ontdekte de DeepMind-divisie immers dat een robot net als een mens de neiging heeft agressief te worden bij schaarste.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business