Nieuws

Google: klassieke watermerken van stockfoto’s zijn waardeloos

De watermerken waarmee stockdatabases hun foto’s beschermen, kan je erg eenvoudig verwijderen. Onderzoekers van Google stellen een betere bescherming voor.

Diensten met stockfoto’s, zoals Adobe Stock en Shutterstock, beschermen hun beelden met behulp van watermerken. De watermerken zijn doorzichtig, waardoor je nog steeds de foto kan bewonderen alvorens je deze koopt. Tegelijkertijd zorgen de watermerken ervoor dat je de beelden niet zomaar kan gebruiken. Google-onderzoekers tonen nu aan dat standaard watermerken zo goed als waardeloos zijn. In een onderzoekspaper stellen ze een beter alternatief voor.

Watermerken

Watermerken bevatten doorgaans complexe structuren – zoals dunnen lijnen en schaduwen – om te voorkomen dat je deze eenvoudig kan verwijderen. Wanneer je slechts één van deze beelden gebruikt, is het voor een computer bijna onmogelijk om het watermerk van de eigenlijke foto te onderscheiden. In een onderzoek toont Google aan dat het voor computers getraind met meerdere beschermde foto’s een koud kunstje is om de symbolen van beelden te verwijderen.

“Watermerken zijn doorgaans consistent over veel foto’s. Deze consistentie zorgt ervoor dat het watermerkproces kunnen omkeren. Dit kan allemaal automatisch worden gedaan, zonder dat je zelf moet ingrijpen of informatie over het watermerk nodig is. We bekijken enkel de gewatermerkte beelden die online staan,” schrijven de onderzoekers van Google.

Door een computer veel foto’s met eenzelfde watermerk te tonen, kan een computer een patroon herkennen. Dat patroon wordt dan het signaal waarnaar de software op zoek is, terwijl de eigenlijke foto ruis is. Op deze manier kan Google watermerken grotendeels uit foto’s verwijderen. Om de foto volledig te recupereren, gebruikt Google een multi-beeldoptimalisatie. Hierna kan een computer watermarken automatisch en zonder problemen uit stockfoto’s verwijderen.

Bescherming

Hoe kunnen stockfotodatabases hun bescherming verbeteren? Volgens Google moet je simpelweg een willekeurige factor aan de watermerken toevoegen. Fotodiensten kunnen nog steeds hun klassieke watermerk gebruiken, maar moeten dat telkens op willekeurige wijze vervormen. Hierdoor blijven er artefacten over wanneer een computer het watermerk uit een foto probeert te halen.

“We kunnen niet garanderen dat er geen enkele manier is om willekeurige watermerken te verwijderen in de toekomst, maar we geloven dat het een stuk moeilijker wordt om watermerken te verwijderen. We hopen dat onze bevindingen de fotografie- en stockbeeldengemeenschap kunnen helpen,” aldus Google.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business