Nieuws

AccuWeather sluist je locatiegegevens door naar advertentiebedrijf

Zelfs wanneer je locatiedelen uitschakelt, worden je gegevens doorgestuurd naar een firma die zijn diensten aanbiedt aan adverteerders en marketeers.

De AccuWeather-app voor iOS deelt je locatiegegevens met een ander bedrijf: Reveal Mobile. Deze firma gebruikt je gegevens om een profiel over jou te creëren en geeft adverteerders en marketeers de kans om reclame op maat aan te bieden. Zelfs wanneer je locatiedelen uitschakelt voor de app kan Reveal Mobile je locatie achterhalen, al krijgt het in dat geval niet langer je exacte coördinaten.

Gedeelde locatie

AccuWeather is een weerapp die vaak standaard op Android-smartphones staat en ook voor iPhones beschikbaar is. De app vraagt toestemming om je locatiegegevens te gebruiken. Veel mensen gaan daarmee akkoord, aangezien een weerapp die je locatie niet kent vrij nutteloos is. Zolang AccuWeather je op deze manier betere diensten verleent zonder je privacy te schenden, is er ook geen enkel probleem.

Security specialist Will Strafach heeft echter ontdekt dat de iOS-versie van de app je gegevens deelt met een ander bedrijf. “Tijdens een testperiode van 36 uur, terwijl de AccuWeather-app niet op de voorgrond draaide, stuurde mijn iPhone 16 keer informatie naar Reveal Mobile,” schrijft hij.

In zijn blogpost doet Strafach uit de doeken welke data er juist worden gedeeld. Indien je toestemming hebt gegeven voor locatiedelen worden je exacte GPS-coördinaten doorgestuurd naar Reveal Mobile. Deze data wordt geblokkeerd wanneer je deze toestemming niet geeft, maar in dat geval krijgt het advertentiebedrijf andere interessante info. De BSSID van je router – vergelijkbaar met het MAC-adres van je computer – en of bluetooth is ingeschakeld op je toestel worden doorgegeven aan het bedrijf. Aan de hand van de BSSID van je router kan de firma achterhalen waar je je bevindt, al zal het je locatie niet zo exact kennen als wanneer je GPS-coördinaten worden doorgegeven.

Update

AccuWeather heeft zijn app ondertussen geüpdatet. In de Apple Store legt het bedrijf uit dat ze een SDK van een third-party bedrijf hebben verwijderd en schuiven ze de schuld van zich af. Gebruikers van de app merken terecht op dat ze niet met zekerheid kunnen zeggen dat de app voortaan geen persoonlijke data meer deelt. Verschillende klanten zeggen daarom de app te hebben verwijderd.

“Deze update verwijdert een SDK van een third-party bedrijf, omdat deze onbedoeld data heeft doorgestuurd nadat gebruikers de locatiediensten hadden uitgezet. We waren ons hier niet van bewust en het bedrijf [Reveal Mobile] verzekert ons dat deze gegevens nooit werden gebruikt,” schrijft AccuWeather over het incident.

Privacy

Het hele incident toont nog maar eens aan hoe machteloos eindgebruikers staan wanneer het over hun privacy gaat. Zelfs wanneer je apps niet in het wilde weg toestemmingen geeft, kunnen je gegevens in het geniep worden verzameld. Bovendien stopt het probleem niet nu AccuWeather de SDK uit zijn app heeft verwijderd. Op zijn website schrijft Reveal Mobile immers dat zijn technologie gebruikt wordt door honderden apps. AccuWeather werd deze keer op heterdaad betrapt door een oplettende specialist, maar in de tussentijd zijn er nog erg veel applicatie die de privacy van hun gebruikers niet respecteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business