Nieuws

Vroom maakt mobiele websites dubbel zo snel

Het duurt vaak erg lang alvorens je smartphone websites volledig heeft geladen. Onderzoekers hebben software ontwikkeld die dat proces drastisch versnelt.

Onderzoekers van de University of Michigan en MIT hebben een manier ontwikkeld die mobiele webpagina’s drastisch versnelt. Hun Vroom-software optimaliseert de interactie tussen je smartphone en webservers, waardoor de gemiddelde laadtijd van websites van 10 naar 5 seconden zakt. Deze drastische versnelling brengt bovendien geen veiligheidsrisico’s met zich mee.

Resources

De voornaamste reden dat mobiele websites – zelfs wanneer ze geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik – traag laden, is de hoeveelheid resources die pagina’s gebruiken. Alvorens je smartphone een webpagina toont, moet hij alle webpagina’s die worden gelinkt eveneens laden. Hierdoor moet je toestel al snel zo’n 100 URL’s downloaden en verwerken.

“Met name op sport- en nieuwspagina’s met live content en gepersonaliseerde advertenties moet er veel verwerkt worden,” legt Vaspol Ruamviboonsuk, de doctoraatstudent die het onderzoek leidt, uit. “Wanneer een browser start met het laden van een pagina kent hij alleen de hoofd-URL. Alle andere zaken moet hij zelf ontdekken via verschillende parsingrondes en het uitvoeren van code om alle assets te vinden die hij nodig heeft.”

Proxies

Doordat de CPU en het netwerk van mobiele toestellen trager is dan bij desktops en laptops kunnen smartphones niet in één keer alle info ontdekken. Hierdoor wordt de CPU van je smartphone niet optimaal gebruikt terwijl vragen en antwoorden via het mobiele netwerk worden gestuurd.

Eén oplossing voor dit probleem is het gebruik van proxyservers. Proxies fungeren als virtuele CPU’s, bouwen op voorhand pagina’s en sturen deze in hun geheel uit naar je browser. Jammer genoeg moeten proxieservers hiervoor HTTPS-content onderscheppen en je cookies bekijken, waardoor je veiligheid en privacy niet gegarandeerd zijn.

Vroom

De Vroom-software versnelt mobiele websites daarom op een andere manier. Wanneer een webserver een aanvraag ontvangt van je browser stuurt hij behalve de gevraagde pagina ook info over de resources door. De software onderneemt hiervoor drie stappen.

In de eerste plaats voegt Vroom eigen headers die de afhankelijke resources bevatten toe aan http-antwoorden. In het geval van third-party content levert Vroom niet de resources, maar stuurt hij hints uit in de vorm van URL’s die de browser zou moeten opvragen. Deze methode garandeert je veiligheid en laat webservers toe om de info die ze opsturen te personaliseren.

Verder stelt Vroom webservers in staat om te identificeren welke resources en hints belangrijk zijn om door te sturen naar je browser. Ten slotte coördineert de software pushes van de server en fetches van de browser op een manier dat het gebruik je smartphone-CPU optimalisert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business