Nieuws

Google Drive is het Walhalla voor piraten

Illegale uploaders van series en films gebruiken een achterpoortje om aan het oog van Sauron te ontsnappen.

Piraten zoeken andere wateren op om gratis afleveringen van series of films online te zetten. Ze beperken zich al een tijdje niet meer tot illegale torrentsites zoals The Pirate Bay en Kickass Torrents, nadat politie-eenheden overal ter wereld klopjachten zijn gestart om de verboden websites offline te halen. Nu hebben ze voet aan wal gezet in Google Drive, de gratis clouddienst van Google, zo blijkt uit een onderzoek van Gadgets360. Volgens de technologiesite ontving de online opslagruimte in augustus zo’n 5.000 aanvragen om illegale content offline te halen: meer dan 400 keer zoveel als concurrent Dropbox.

Gratis opslagruimte

Cyberboefjes nemen blijkbaar de 15 GB aan gratis opslagruimte van Google Drive maar al te graag aan. In de voorbije maand kende de clouddienst 5.000 Digital Millennium Copyright Act (DMCA)-klachten: gevallen waarin de Amerikaanse online auteursrechtwetgeving geschonden is. Dat zijn er een pak meer dan bij bijvoorbeeld Dropbox en uploadsite MEGA, die respectievelijk slechts 12 en 100 DMCA-veroordelingen kregen. De virtuele wolk van Google wordt voornamelijk geassocieerd met saaie spreadsheets, dolle vakantiekiekjes en allerhande school- en kantoordocumenten, maar zo te zien heeft Google Drive ook een donker kantje.

Verborgen YouTube-links

Waarom is de clouddienst zo populair? De 5.000 DMCA-klachten vormen niet enkel videobestanden, maar ook documenten met opgelijste YouTube-links. De videoreus biedt aan zijn gebruikers immers de optie aan om video’s ‘verborgen’ te uploaden, zodat ze niet in de zoekresultaten van YouTube verschijnen en enkel kunnen bekeken worden als je daartoe een link hebt. Videobestanden op Google Drive worden sneller gecontroleerd, dus lijstjes vormen een ideale list om de controlebots bij Google te slim af te zijn.

“Natuurlijk is niet elk bestand in onze clouddienst koosjer, maar we hebben een heleboel voorzieningen om piraten bij hun nekvel te grijpen”, zo legt een woordvoerder bij Google uit aan Mashable. “We zoeken elke dag naar nieuwe manieren om illegale content uit onze diensten te bannen.”

In de voorbije jaren speelden illegale torrentsites en politie-eenheden een kat-en-muisspel; het populaire The Pirate Bay en Kickass Torrents werden dan wel officieel offline gehaald, nog steeds kan je ze bereiken via allerhande proxy servers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business