Nieuws

Zo pakt Android Oreo batterijvretende apps strenger aan

Bij elke update van Android poogt Google om de gebruikservaring en energiezuinigheid te verbeteren, maar met Oreo gaat het een stap verder. Het voert strengere regels in die voor de werking van alle apps moeten gelden.

Android Oreo zal strenger optreden tegen apps die op de achtergrond blijven draaien. Bij elke update voor Android belooft Google dat het de prestaties en autonomie een duwtje in de rug geeft, maar vaak kwamen die verbeteringen neer op aanpassingen die met bepaalde apps of bepaalde functies te maken hadden. Met Oreo zet Google een meer algemene aanpak in die voor alle apps zal gelden.

Android Oreo is een upgrade voor het besturingssysteem die vooral veel kleine aanpassingen brengt. We schreven eerder al dat de nieuwe versie limieten zou opleggen voor wat apps in de achtergrond van het systeem kunnen doen, maar het was tot nu toe niet helemaal duidelijk hoe Google dat zou aanpakken. Dat is veranderd nu Oreo officieel gelanceerd is.

Bewustmaking

Afgezien van twee types van apps, zullen toepassingen die in de achtergrond draaien niet meer continu data over je locatie naar hun servers kunnen sturen, en wordt het ook onmogelijk voor hen om nieuwe taken op te starten. De uitzonderingen op die regel zijn navigatie-apps, en toepassingen die muziek spelen. Alle apps die in de achtergrond blijven draaien zullen een notificatie tonen dat ze dat aan het doen zijn. Die aanpassing moet je duidelijk maken wat er precies met de app gebeurt en gebruikers erop wijzen dat de toepassing nog altijd energie opbruikt.

[related_article id=”218336″]

Daarnaast zullen apps ook geen ‘wakelocks’ meer kunnen gebruiken. Een wakelock is een implementatie waarmee sommige apps ervoor zorgen dat je smartphone actief blijft, het voorkomt dat het toestel overschakelt naar zijn rustmodus. Zodra een app naar de achtergrond verdwijnt, worden dergelijke wakelocks onmogelijk.

Bereid je dus voor op de verschijning van meer notificaties als je op Android Oreo overstapt. Al zal de impact van de strengere regels zich waarschijnlijk niet meteen laten voelen. Google legt de beperkingen enkel op voor apps die ontwikkeld zijn voor Android Oreo, apps die voor oudere versies zijn gebouwd vallen buiten de restricties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business