Nieuws

iOS 11 bevat betere bescherming tegen nieuwsgierige agenten

Wil de politie je iPhone ontgrendelen als onderdeel van een onderzoek? Bestaande kraakmethodes werken niet in iOS 11.

Apple lanceert morgen iOS 11. Je kan het besturingssysteem al enige tijd in bèta bewonderen, waardoor de interessantste functies bekend zijn. ElcomSoft heeft echter recent een feature ontdekt die politieonderzoeken wel eens moeilijker kan maken. Voortaan hebben agenten een extra pascode nodig om je iPhone met hun computer te verbinden. Hierdoor kunnen ze niet langer zomaar een back-up van je data maken.

Vingerafdruk

Wanneer een agent je iPhone in beslag neemt voor een onderzoek verbindt hij deze met zijn computer om een back-up van je gegevens te maken. In voorgaande versies van iOS vroeg het toestel simpelweg of je deze computer vertrouwt, waarna je alle data kon kopiëren. Uiteraard moet een ordehandhaver nog steeds je iPhone ontgrendelen alvorens hij bij deze stap komt. Momenteel volstaat een vingerafdruk echter om een smartphone van Apple te openen. Aangezien agenten het recht hebben om deze afdrukken te verzamelen, is het voor hen een kleine stap om deze te gebruiken om je iPhone te ontgrendelen.

In iOS 11 verloopt de procedure echter anders. Een iPhone vraagt nog steeds of je computer waarmee hij verbonden is vertrouwt. Hierna volgt een tweede beveiligingsstap. De iPhone moet niet alleen ontgrendeld zijn, maar je moet eveneens een pascode geven. Zolang je deze code niet deelt met agenten kunnen ze de data op je toestel niet naar hun computer overhevelen.

[related_article id=”215845″]

Deze extra stap vormt een belangrijk verschil. Uiteraard kunnen politiemensen nog steeds je iPhone ontgrendelen met de vingerafdrukken die ze van je verzamelen en hierna je telefoon uitspitten, maar ze kunnen je gegevens niet langer opslaan. Eenmaal je wordt vrijgelaten mét je iPhone, is er voor hen geen mogelijkheid om de data op je toestel verder te onderzoeken.

S.O.S. modus

Apple heeft bovendien een nieuwe noodgevallenfunctie aan zijn besturingssysteem toegevoegd. Wanneer je vijf keer snel na elkaar de startknop van je toestel indrukt, bel je de hulpdiensten. Nu blijkt dat deze functie niet alleen bedoeld is om hulp te krijgen. Wanneer je de S.O.S. modus inschakelt, wordt de vingerafdruksensor eveneens uitgeschakeld. Pas wanneer je je pascode opgeeft, werkt de vingerafdrukscanner weer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business