Nieuws

Google koopt Pixel-smartphonetak van HTC

De werknemers van HTC die werkten aan de Google Pixel (XL) neemt de zoekgigant nu definitief over. Wel blijft de hardwarefabrikant smartphones ontwikkelen.

Google gaat een deel van de smartphonedivisie van HTC overnemen voor een bedrag van 1,1 miljard dollar, zo maakt de zoekgigant bekend in een blogpost. De Google Pixel werd ontwikkeld in de fabrieken van HTC, en nu besloot de technologiereus om die werknemers helemaal over te nemen. Niet de hele smartphonedivisie maakt de reis naar Amerika, want de Taiwanese hardwarefabrikant wil blijven telefoons produceren.

De gedeeltelijke overname zou HTC meer ‘financiële ruimte’ geven om zijn productfolio te stroomlijnen. Voor het bedrag van 1,1 miljard dollar (omgerekend ongeveer 940 miljoen euro) gaan zo’n tweeduizend werknemers over en krijgt Google een (niet-exclusieve) licentiedeal op het intellectuele eigendom van de Taiwanese smartphonemaker. Volgend jaar zou de deal afgerond moeten worden.

Met een eigen mobiele divisie zou Google meer grip krijgen op de toestellen die het uitbrengt dankzij de expertise die HTC in de laatste decennia verworven heeft. HTC en Google werkten immers al jaren samen: de smartphonefabrikant maakte in 2010 de allereerste Nexus-telefoon. Ook de Google Pixel en Pixel XL werden geproduceerd door HTC, en de tweede generatie van de Pixel-familie zou eveneens op Taiwanese grond gefabriceerd zijn. De werknemers die aan het Pixel-project meededen, maken nu de overstap.

Rode cijfers

[related_article id=”218384″]

Het gerucht dat een deel van HTC in Amerikaanse handen zou komen, komt niet uit de lucht vallen. Een tweetal weken geleden schreven we al een artikel over een mogelijke deal, maar daarbij dachten we dat de hele smartphonedivisie in handen van Google zou komen. De Taiwanese hardwarefabrikant zit immers al sinds 2015 in slechte papieren. Volgens financieel directeur Peter SHen is dat te wijten aan een té groot r&d-team. In augustus halveerden verkopen ruim ten opzichte van het jaar voordien. HTC moest noodgedwongen afslanken, want ze maakten te veel verliezen.

Wat voor gevolgen deze deal heeft is nog niet helemaal duidelijk, maar HTC blijft alvast smartphones ontwikkelen. Zo heeft het concern plannen om volgend jaar een opvolger voor de U11 uit te brengen. De overeenkomst moet, in eigen woorden, zorgen voor een meer ‘gestroomlijnd productportfolio’ en ‘financiële flexibiliteit’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business