Nieuws

Amazon suggereert ingrediënten om zelf bommen te maken

Koopsuggesties op Amazon zetten producten bij elkaar die het mogelijk maken om zelf explosieven te maken. De webwinkel gaat zijn algoritmes herbekijken.

Niet alles wat webshop Amazon aanraadt is even onschuldig. Volgens het Britse Channel 4 suggereert de website combinaties van producten die samen gevaarlijke chemische reacties kunnen veroorzaken.

De algoritmes achter Amazons koopsuggesties raden soms combinaties van producten aan die wanneer je ze samen gebruikt potentieel gevaarlijk kunnen zijn. Zo worden onder meer producten gegroepeerd die gebruikt kunnen worden om explosieven te maken.

Zelfgemaakte bommen

De gevaarlijke combinaties doken op onder de ‘regelmatig samen gekocht’-sectie van de webshop. Specifiek vond Channel 4 dat de website mogelijke ingrediënten voor het maken van buskruit en thermiet samenzette, beide chemische producten met een explosieve reactie. Bovendien verscheen wanneer de journalisten een bepaald product selecteerden bij de ‘kopers van dit product kochten vaak ook’-suggesties zaken als schakelaars, batterijkabels en stalen kogellagers. Onderdelen die gebruikt kunnen worden voor een zelfgemaakte bom.

Het gaat telkens over chemische producten die je vrijelijk kan kopen, waardoor er op zich niets illegaals is aan wat Amazons algoritmes doen. Het feit dat de producten blijkbaar vaak samen gekocht worden, roept uiteraard wel vragen op. Het Verenigd Koninkrijk werd enkele dagen geleden nog opgeschrikt door een mislukte bomaanslag in Londen.

In een eerste reactie op het nieuws stelde Amazon dat het niets verkeerd deed. De producten waren immers allemaal legaal verkrijgbaar. Het bedrijf heeft zijn houding ondertussen bijgesteld. “In het licht van recente gebeurtenissen, zijn we onze website aan het herbekijken om te verzekeren dat alle producten op een gepaste manier worden gepresenteerd,” zo liet de webgigant weten in een statement. Het stelde ook opnieuw zijn medewerking ter beschikking van de politie en het gerecht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business