Nieuws

iOS 11-bedieningspaneel zet wifi en bluetooth niet echt uit

De knoppen in het bedieningspaneel van iOS 11 om wifi en bluetooth uit te schakelen, werken niet helemaal zoals je dat verwacht.

 

Apple heeft zijn bedieningspaneel in iOS 11 flink onder handen genomen, met onder meer de mogelijkheid om zelf te kiezen welke knoppen worden weergegeven en in welke volgorde. Eén ding dat het evenwel niet doet, is bluetooth of wifi uitschakelen wanneer je op de respectievelijke knop drukt.

Dat betekent niet dat de knoppen helemaal niets doen. Wanneer je erop klikt, wordt wel degelijk de verbinding met een actief netwerk verbroken. De wifi- of bluetoothantenne wordt evenwel niet uitgeschakeld, zo meldt Motherboard. Dat zou je als gebruiker nochtans redelijkerwijze kunnen verwachten. In het verleden werkte het immers wel zo.

Apple laat de antennes op de achtergrond actief om bepaalde processen draaiende te houden. Denk daarbij aan de mogelijhkheid om bestanden over te dragen via AirDrop, de ondersteuning van locatiediensten of het in stand houden van communicatie met een Apple Watch.

Onnodig risico

Op zich lijkt deze oplossing een slimme keuze van Apple. Het wordt zo nagenoeg onmogelijk om de verbinding met bluetooth-accessoires of andere handige functies per ongeluk uit te schakelen, wat de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt.

[related_article id=”218564″]

Securityspecialisten zijn er evenwel niet zo over te spreken en noemen het een onnodig beveiligingsrisico. Het wordt in securityland als ‘best practice’ beschouwd om de bluetooth- en wifi-antennes uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt. Vorige week raakte nog maar pas bekend dat hackers bluetooth kunnen misbruiken om je toestel over te nemen. Het uitschakelen van de antennes komt bovendien de batterijduur van je smarthpone ten goede.

Wil je bluetooth of wifi volledig uitschakelen op je iPhone of iPad met iOS 11 dan kan dat ook nog altijd, alleen niet meer via het bedieningspaneel. Om dit te doen zal je voortaan in de instellingen moeten duiken en daar de functies uitschakelen.


Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business