Nieuws

Smartphone-gps wordt supernauwkeurig in 2018

Een nieuwe gps-chip van Broadcom duikt vanaf volgend jaar in smartphones op en kan je locatie tot 30 centimeter nauwkeurig bepalen.

Broadcom heeft een nieuwe gps-chip voor smartphones klaar die je positie een stuk nauwkeuriger kan bepalen dan wat tot nu toe mogelijk is, terwijl de last op het batterijleven vermindert. Volgens IEEE Spectrum kan de chip volgend jaar al in nieuwe telefoons opduiken.

Huidige gps-chips voor smartphones kunnen je locatie tot 3 à 5 meter nauwkeurig bepalen. Het is om die reden dat je navigatie-app soms problemen heeft om te bepalen of je nu op de snelweg, een afrit of een parallelweg aan het rijden bent. Dat probleem wordt opgelost met de nieuwe chip van Broadcom, die je positie tot 30 centimeter nauwkeurig kan bepalen. In het bijzonder in steden, waar het gps-signaal vaak gehinderd wordt door omringende hoge gebouwen, moet de oplossing van Broadcom een grote hulp zijn.

In het bijzonder in steden, moet de chip van Broadcom een grote hulp zijn.

Om je positie te bepalen, maakt gps contact met drie of meer satellieten en wordt de afstand ten opzichte van die satellieten berekend. De satellieten sturen daarvoor een L1-signaal uit dat de locatie van de satelliet, het tijdstip en een unieke signatuur bevat. Nieuwere satellieten sturen daarnaast ook een complexer L5-signaal uit, dat minder gevoelig is voor vervormingen die onder meer kunnen optreden in steden met hoge gebouwen.

Accurater én zuiniger

De BCM47755 gps-chip van Broadcom is de eerste chip voor massaproductie die het L1- en L5-signaal combineert voor een nauwkeurigere positiebepaling. De reden daarvoor is simpel: er hangen nu pas voldoende L5-satellieten (30 in totaal) in de ruimte om het signaal te kunnen gebruiken. Om de chip geschikt te maken voor gebruik in een smartphone, moest Broadcom enkele technische hordes overwinnen, waaronder de overstap naar een  28 nm-procedé en een nieuwe radio-architectuur. Daardoor is de chip 50 procent energie-efficiënter dan zijn minder nauwkeurige voorganger.

Broadcom zegt dat de betere gps-chip volgend jaar al in de eerste smartphones zal opduiken, maar het is niet helemaal duidelijk hoe wijdverspreid dat zal zijn. Het is immers concurrent Qualcomm die de chips levert voor de telefoons die bij ons het meest populair zijn, zoals de iPhone en high-end Android-vlaggenschepen. Mogelijk wordt het dus wachten tot Qualcomm zijn eigen chip produceert, voor de verbeterde positiebepaling in jouw smartphone opduikt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business