Nieuws

Hoe Elon Musk Mars wil veroveren

Vorig jaar vertelde de CEO van SpaceX dat hij een mensenkolonie wil stichten op de rode planeet. Vannacht gaf hij meer details over zijn ambitieuze plannen.

Elon Musk wil alle raketten van SpaceX op pensioen sturen en alle middelen investeren in één monsterraket: de “Big Fucking Rocket” (BFR). Dat kondigde de CEO van SpaceX aan op het International Astronautical Congress in Australië. Met die raket wil hij mensen van en naar Mars vervoeren en zo stapsgewijs Mars koloniseren.

“Fucking” grote raket

[related_article id=”216889″]

Het is niet de eerste keer dat de naam BFR komt opdagen. Vorig jaar gaf Elon Musk al een tipje van de sluier en doopte hij zijn ruimteplannen tot Interplanetary Transport System (ITS). Toen sprak het tech-icoon nog over een ruimtetuig die uit 42 motoren bestond, maar nu wordt dit aantal teruggeschroefd naar 31 krachtstuwers om het kostenplaatje te drukken. Verdere details zijn min of meer dezelfde gebleven: de raket kan nog steeds 100 passagiers vervoeren en hij zal kunnen zweven voor een landing, al is dat niet de bedoeling. Een trage landing verspilt immers meer brandstof in vergelijking met een snelle. De BFR zou 48 meter lang zijn en de laadruimte zou bestaan uit acht verdiepingen, samen goed voor ongeveer 825 vierkante meter. Al bij al zou de raket minder duur zijn dan de Falcon 1, Falcon 9 en Falcon Heavy, aldus Musk.

Mars koloniseren

De innovator in technologieland heeft één groot doel voor ogen: van Mars een leefbare planeet maken. Shoppingcentra, bruisende steden en natuurparken: Mars moet een evenknie worden van onze planeet Aarde. Om dat in een stroomversnelling te brengen, wil hij tegen 2022 twee cargovluchten plannen naar de rode planeet om ‘levensnoodzakelijke voorzieningen’ te treffen voor toekomstige vluchten. Of, in eigen woorden: om van Mars een aangename planeet te maken. “Ik ben overtuigd dat we ons ruimtetuig klaar zullen hebben in vijf jaar”, glunderde Musk.

Eens die cargovluchten tot een goed einde zijn volbracht, wil hij tegen 2024 een ruimtebasis bouwen op Mars. Het kostenplaatje wil hij drukken door satellieten de ruimte in te sturen. Het geld die hij daaruit opvist wil hij integraal besteden in deze missie.

Toekomstmuziek

De “Big Fucking Rocket” is momenteel nog toekomstmuziek, maar volgens de topman bij SpaceX gaan ze in de komende zes tot negen maanden beginnen aan de constructie van hun grote raket. Dit ruimtetuig moet voor een lange tijd ingezet kunnen worden. Momenteel worden de (meeste) raketten maar één keer gebruikt. Daarom experimenteert SpaceX al een tijdje met herbruikbare raketten terug de ruimte in te sturen. Het ruimtevaartbedrijf is er zo al in geslaagd om 16 raketten intact terug te krijgen na hun eerste lancering. Met herbruikbare raketten kan SpaceX tot 30 procent van hun kosten terug opvissen.

[related_article id=”218984″]

Naast een expeditie naar Mars zal de BFR gebruikt kunnen worden om satellieten te lanceren, cargo naar het International Space Station te brengen en mensen naar de maan te sturen. Nu doet het daarvoor al beroep op verschillende ruimteschepen: de Falcon 9, Falcon Heavy en het Dragon-ruimtetuig. Volgend jaar wil SpaceX maar liefst dertig ruimtevluchten inplannen. Binnenkort moeten deze voertuigen achter slot en grendel gestopt worden ten voordele van hun monsterraket. Ook hoopt de topman bij Tesla dat ze de reus kunnen inzetten voor reisjes rond de aarde, om bijvoorbeeld in een halfuurtje van Europa naar New York te reizen.

Al maanden gaf techkoning Musk teasers voor vannacht. Zo kondigde hij op Twitter ‘grote verbeteringen’ en ‘onverwachte toepassingen’ aan. Hieronder kan je de liveconferentie herbekijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business