Nieuws

Nieuw hersenspinsel van Musk: met een raket op wereldreis

Vliegtuigen zijn passé; raketten zijn trendy. Binnenkort kan je misschien in een uurtje jezelf lanceren naar de andere kant van de Aarde, als het van de CEO van SpaceX afhangt.

Als we het hebben over ‘grootse innovaties in de ruimtevaart’, dan is de kans groot dat Elon Musk het brein achter die plannen is. Tijdens een presentatie op het International Astronautical Congress kwam de CEO van SpaceX met een nieuw, innovatief transportmiddel op de proppen: hij hoopt raketten te kunnen lanceren om mensen op onze planeet te vervoeren.

[related_article id=”218980″]

Volgens hem zou het zo mogelijk zijn om alle plaatsen ter wereld binnen een uurtje te bereiken. De raket zou in een baan rond de aarde worden geschoten. Door op een hoogte te vliegen waar bijna geen luchtweerstand is, kan hij veel meer snelheid maken (tot 27.000 km/u). In een halfuurtje zou je zo bijvoorbeeld vanuit Europa naar New York kunnen vliegen. De landing zou plaatsvinden op een soort drijvend platform vlakbij een grote stad.

“Big Fucking Rocket”

De raket van dienst zou de “Big Fucking Rocket” (BFR) zijn, een raket die tot honderd passagiers moet kunnen vervoeren. Dit ruimtetuig zou – naast potentiële wereldreizen – ook gebruikt worden voor onder meer satellieten te lanceren, een kolonisatiemissie naar Mars en ruimtevluchten naar de maan. Hier kan je meer lezen over deze raket.

https://www.instagram.com/p/BZnVfWxgdLe/?taken-by=elonmusk

Of we binnenkort een ticket kunnen kopen voor een raketreisje naar Australië, lijkt onwaarschijnlijk. Concrete plannen liggen nog niet op tafel, maar volgens Musk zou de prijs voor een vliegticket niet meer kosten dan eentje voor een vliegtuig. Wel zijn er nog enkele hindernissen te overbruggen: wie stelt een raketnetwerk op? Bovendien is zo’n raketreisje niet erg milieuvriendelijk en is de BFR nog niet gebouwd. Pas binnen een half jaar zou de constructie van de monsterraket aanvangen. Los daarvan klinkt het idee wel leuk: het is nog een ver-van-ons-bedshow, maar als iemand een megalomaan idee kan uitvoeren, is het Elon Musk wel. Een millennium geleden leken vliegtuigen immers ook nog op wilde sciencefictionverhalen.

Hyperloop

[related_article id=”217304″]

Een raket is niet het enige transportmiddel waarop SpaceX inzet. Eerder stelde Musk al een ander vervoersmiddel voor wereldreizen voor: de Hyperloop. Daarmee zou eveneens bliksemsnel transport over grote afstanden mogelijk worden. De Hyperloop bestaat uit twee delen: een voertuig en een ‘spoor’. Dat spoor neemt de vorm aan van een bijna-vacuüm-buis waardoor de voertuigen zich met de hulp van magnetisme aan extreem hoge snelheden kunnen verplaatsen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business