Nieuws

Hoe blockchain ISO-certificaten onvervalsbaar maakt

DNV GL koppelt zijn kwaliteitscertificaten voortaan aan een privé-blockchain. Dat maakt vervalsing onmogelijk en illustreert meteen hoe de technologie ver buiten de financiële sector implicaties kan hebben.

Het Noorse DNV GL stopt zijn QA-certificaten voortaan in een privé-blockchain. Het bedrijf zet die stap met de hulp van het EMEA-blockchainlab van Deloitte. DNV GL specialiseert zich in het uitreiken van ISO 9000 en ISO 27000-certificaten voor schepen en andere zee-installatie. De certificaten garanderen dat die installaties aan belangrijke veiligheidsnormen voldoen. Over hun echtheid mag dan ook geen twijfel bestaan.

Volgens de klassieke methode kan je een certificaat nakijken door aan te kloppen bij DNV GL. De echtheid moet dan manueel geverifieerd worden. Dat systeem kost tijd en hoewel misbruik geen acuut probleem is, is het er wel vatbaar voor. Door zijn certificaten aan een blockchain te koppelen, wil DNV GL zijn certificaten in één klap veiliger en transparanter maken.

Veelzijdige ketting

Het systeem berust op dezelfde principes als alle andere blockchaintoepassingen. Een blockchain is een cryptografisch versleuteld digitaal logboek dat niet op één centrale plaats bestaat, maar door een netwerk van computers beheerd wordt. Nieuwe informatie wordt enkel aan een ketting toegevoegd wanneer alle computers in het netwerk akkoord zijn dat de toevoeging koosjer is, en oude informatie aanpassen is onmogelijk. Het systeem is vooral gekend vanuit de financiële wereld waar de digitale munt Bitcoin de bekendste toepassing is, maar de technologie is erg veelzijdig.

DNV GL koppelt een digitale identiteit aan zijn nieuwe QA-certificaten. Die wordt vervolgens aan een privé-blockchain toegevoegd. Het netwerk waarop de blockchain draait is beperkt en volledig in handen van DNV GL, maar biedt nog steeds de garantie dat één individu niet zomaar valse aanpassingen kan doorvoeren. De inhoudt van een certificaat wordt versleuteld in de ketting.

Wanneer iemand wil nakijken of een certificaat wel echt is, volstaat het om een bijhorende QR-code te scannen. Het certificaat wordt onmiddellijk opgezocht in de blockchain. Zit het er in, dan is het ontegensprekelijk echt, zit het er niet in, dan is het vals. In enkele seconden is het zo mogelijk om op een veilige en betrouwbare manier de echtheid van de belangrijke certificaten na te kijken.

Toekomstgerichte implementatie

De toepassing klinkt als een niche, maar is desalniettemin belangrijk. Ze toont aan hoe blockchaintechnologie als basis van een vertrouwenssysteem veel verder toepassingen kent dan enkel in de financiële sector. Bovendien illustreert de aanpak van DNV GL dat je gebruik kan maken van de voordelen van blockchaintechnologie zonder de controle uit handen te geven en je data op een publieke blockchain te plaatsen.

De samenwerking tussen DNV GL en Deloitte is één van de eerste niet-financiële toepassingen van de technologie, maar het zal zeker niet de laatste zijn. Onder andere de Antwerpse haven kijkt naar de blockchain om zijn containertransporten te beveiligen, Maersk heeft een proefproject lopen om hetzelfde te doen met zijn logistiek, Microsoft en Intel willen de ketting naar klanten brengen en het hele Ethereum-netwerk is gemaakt om ontwikkelaars de kans te geven om hun verbeelding de vrije loop te laten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business