Nieuws

Leuvense studenten eindigen derde in zonnewagenrace

Na een spannende strijd behaalt het Belgische Solar Team een podiumplaats tijdens de World Solar Challenge. Het Nuon Solar Team van de Universiteit Delft eindigt eerst.

Het Belgische Solar Team behaalt tijdens de World Solar Challenge een derde plaats. Het team van Leuvense studenten stelde eind juni de Punch 2 voor en startte op 8 oktober aan de race in Australië. Na 3.021 kilometer op de openbare weg rolde de zonnewagen als derde over de eindmeet. Het Nuon Solar Team van de Universiteit van Delft behaalt voor de derde maal op rij de eerste plaats, terwijl het Solar Car Team van de University of Michigan de tweede plaats behaalt.

Pech

Ondanks het feit dat de Leuvense studenten als eersten mochten starten, stonden ze slechts op de zesde plaats na één dag racen. Vlak na de eerste controlepost merkte het team op dat hun wagen te veel energie verbruikte en moesten ze aan de kant gaan staan. Na 10 à 15 minuten waren de studenten weer op pad, waarna ze aan een inhaalmanoeuvre begonnen.

Dat inhaalmanoeuvre werd verder tegengewerkt toen een lekke band roet in het eten dreigde te gooien. “We hebben gelukkig goed geoefend op het vervangen van een band,” zegt Laurens de Meyere, één van de studenten. “Iedereen weet perfect wat te doen als de wagen aan de kant gaat. We hebben de band vervangen op amper 5 minuten, waardoor de zonnewagen weer de baan op kon.”

Nek aan nek

Het Solar Team startte de laatste dag uiteindelijk op de derde plaats, met de hete adem van twee achtervolgers in hun nek en het tweede team in hun vizier. “Het zal een heel spannende dag worden. De tweede in de stand is niet ver af, maar ook de twee wagens achter ons zitten vlakbij. We gaan er alles aan doen om nog op te klimmen naar de tweede plaats,” vertelde Pieter Galle de avond voor de finale dag.

De tweede plaats bleef uiteindelijk buiten het bereik van de studenten, maar het team zette desalniettemin een mooie prestatie neer. Het voorgaande team behaalde met de Punch 1 een vijfde plaats op de World Solar Challenge.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business