Nieuws

Bol haalt neppe oplaadkabels van Apple uit webshop

De Lightning-kabels hebben niet het juiste certificaat en kunnen je accu beschadigen. In extreme gevallen kan zo'n kabel zelfs een brand veroorzaken.

Internetwinkel Bol heeft verschillende types oplaadkabels uit de verkoop gehaald. Ze werden verkocht als kabels van Apple zelf, maar blijken van een externe fabrikant te zijn. Ze hebben niet het certificaat en zijn van buitenaf niet van de echte Lightning-kabels te onderscheiden.

De webwinkel verwijdert de oplaadkabels naar aanleiding van een uitzending zaterdag van het Nederlandse tv-programma Kassa over nepopladers. Ze deed onderzoek naar een groot aantal Lightning-kabels, waaronder negen stuks die via Bol worden verkocht. Het programma ontdekte dat zeven van negen Apple-oplaadkabels niet echt van Apple zijn, ook al lijkt dat van buitenaf wel zo.

Goedkoper, maar gevaarlijker

Waarin verschillen ze van de échte kabels? De nepproducten bevatten geen chip van Apple. Gecertificeerde fabrikanten kunnen die kopen om nadien in hun producten te stoppen. Zonder die chip kan het zijn dat een accu niet juist werkt of wordt beschadigd. In uitzonderlijke gevallen kan zo’n kabeltje zelfs een brand veroorzaken. Omdat fabrikanten niet bij het Amerikaanse concern aankloppen, zijn nepkabels goedkoper te verkrijgen. Het prijskaartje van originele Apple Lightning-kabels zijn immers niet van de poes: per stuk kosten ze ongeveer 25 euro.

Bol liet weten dat de nepkabels uit de webshop zijn verwijderd en belooft de zaak verder te onderzoek. Ze onderstreept wel dat alle nepoplaadkabels werden aangeboden door externe verkopers. Het bedrijf bekijkt of ze kan blijven samenwerken met die partijen. Klanten die een nepkabel hebben gekocht kunnen hun geld terugvorderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business