Nieuws

Meeste apps op oude smart tv’s werken niet meer

Gebruikers klagen over apps op hun smart tv die stoppen met werken. De fabrikanten wijzen met de vinger naar de ontwikkelaars.

Een recente enquête bij het Nederlandse programma Kassa legt een gebrek van smart tv’s bloot: na verloop van tijd verliezen verschillende tv-apps hun bruikbaarheid en stoppen met werken. Het programma ondervroeg 1.100 gebruikers van smart tv’s. Van hen rapporteerde 40,7 procent dat de YouTube-app niet meer werkte op hun toestel. Voor de Nederlands tv-apps van NPO en RTL was dat respectievelijk 29,7 en 26,1 procent.

Het gaat steeds om apps die vanwege updates (of het uitblijven van updates) niet meer behoorlijk functioneren op een oud tv-model. Het is een probleem dat zich bij alle smart tv’s voordoet, niet bij een bepaald merk. De vaststelling dat hun tv aan bruikbaarheid inboet valt niet in goede aard bij vele gebruikers. Bijna driekwart (72,3 procent) stelt in de enquête dat de apps gedurende de gehele levensduur van een tv zouden moeten werken.

Keuzes

Volgens de fabrikanten van smart tv’s is het echter niet hun verantwoordelijkheid om de apps te onderhouden. “Wij hebben geen invloed op welke apps appaanbieders beschikbaar stellen op de Samsung smart tv,” vertelt een woordvoerder van Samsung aan Kassa. “Dit zijn keuzes die appaanbieders maken. Wij kunnen daar geen verandering in brengen.”

[related_article id=”218336″]

De belangrijkste reden waarom bedrijven hun apps niet meer verder ontwikkelen voor verouderde platformen is de kost. Dat geeft onder andere de Nederlandse publieke zender NPO aan. Volgens de organisatie moet het financiële keuzes maken om het belastingsgeld waarop het draait zo efficiënt mogelijk te spenderen, waardoor het geen apps meer ontwikkelt voor toestellen ouder dan 2014. Ongeveer hetzelfde geluid valt te horen bij commerciële zender RTL, dat ook stelt dat het door zijn bugdet keuzes moet maken. Bij YouTube zorgde nieuwe functies ervoor dat de app niet meer compatibel is met oudere smart tv’s. Die vernieuwingen maken het onmogelijk om de toepassing nog te laten werken op modellen ouder dan 2013, aldus het bedrijf.

Dat apps hun bruikbaarheid na een tijd verliezen op een ouder platform, is een normale gang van zaken. Hetzelfde gebeurt bij smartphones, alleen merken we daar doorgaans niets van omdat we sneller een nieuw model aanschaffen. Tv’s hebben echter een veel langere gebruiksduur, waardoor die werkwijze wringt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business