Nieuws

Smartwatches voor kinderen eenvoudig te hacken

GPS-horloges voor kinderen kunnen eenvoudig gehackt worden. De plaatsbepaling van de toestellen zijn hierdoor onbetrouwbaar en gesprekken kunnen afgeluisterd worden.

De Noorse consumentenbond Forbrukerrådet ontdekte dat GPS-horloges voor kinderen eenvoudig te hacken zijn. Mensen met slechte bedoelingen kunnen de horloges overnemen, foto’s maken met de toestellen en zelfs de locatiebepaling veranderen. Hierdoor lijkt het alsof je kind aan de andere kant van België aan het spelen is, terwijl hij zich eigenlijk in je tuin bevindt. Forbrukerrådet raadt alle winkels aan om de horloges niet langer te verkopen.

Onveilige functies

De smartwatches voor kinderen maken verbinding met een app op de telefoon van de ouders. Je kan deze verbinding gebruiken om met je kind te communiceren en de locatie van je kleine spruit te achterhalen. De gegevens die tussen de toestellen worden uitgewisseld, worden echter onversleuteld verstuurd. Kwaadwillenden kunnen de communicatie tussen ouder en kind hierdoor eenvoudig onderscheppen.

Wat nog verontrustender is, is het feit dat een hacker de plaatsbepaling van een kind kan veranderen. Stel dat je kind veilig in een nabijgelegen speeltuin aan het spelen is, dan kan een hacker doen alsof je kleine spruit zich in een ander land bevindt. Voor mensen met kwaadwillige bedoelingen, is dat de uitgelezen kans om je kind iets aan te doen.

Ook de camerafunctie die op de horloges aanwezig is, is niet veilig voor cybercriminelen. Hackers kunnen de camera gebruiken om foto’s te maken en zo meer over je kind te weten te komen. Verder zijn ze in staat om de SOS-functie van de toestellen aan te passen. Normaal gezien zorgt deze SOS-functie ervoor dat een kind of omstaander naar zijn ouders kan bellen in geval van problemen. Een hacker kan roet in het eten gooien door dat telefoonnummer te wijzigen.

Uit de rekken

Van de horloges die Forbrukerrådet testte, zijn de Gator 2 en modellen die de app SeTracker gebruiken ook bij ons verkrijgbaar. Ze worden onder andere via Coolblue, Bol.com en MediaMarkt aan de man gebracht. Test-Aankoop en de Nederlandse consumentenbond hebben de desbetreffende winkels op de hoogte gebracht van het verontrustend nieuws. Bol.com heeft ondertussen de onveilige horloges uit zijn assortiment geschrapt.

Update 19/10/2017, 13:12: Ook Coolblue laat weten dat het de producten uit zijn webwinkel heeft gehaald nadat het van het nieuws op de hoogte werd gesteld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business